Azi, 09-aprilie 2009, Principele Radu ("Duda") si-a anuntat (oficial) intrarea-n cursa prezidentiala, marind numarul celor care aspira la Palatul Cotroceni.
Nu intentionam sa scriu despre acest fapt, avand in vedere ca, din informatiile mele, anuntul urma sa apara in jurul datei de 10 mai 2009 (o data cu semnificatii multe pentru Casa Regala a Romaniei). Oricum, urechile ciulite, deseara, incepand cu orele 19, cand va vorbi Principele legat de intentia de a candida.
Am discutat, despre aceasta implicare in viata politica, a Principelui Radu, recent, pe blogul lui Codrin (vi-l recomand) si, s-au conturat, multe opinii interesante acolo. Va invit sa urmariti discutia, incat sa nu mai reiau argumentele mele fata de Principele Radu, pro/contra.
Fiind vorba, despre "aducerea la cunostinta" a unui fapt - lansarea candidaturii, va informez ca, staff-ul dansului, este deschis si metodelor moderne de comunicare : blogul personal si pe profilul HI5. Este de apreciat desi, internetul, inca nu influenteaza in intentia de vot, decat intr-o proportie destul de mica.
Pe scurt, la ce informatii am pana acum, aceasta candidatura, vine sa confirme (?) zvonurile privind lansarea unui "candidat surpriza" in cursa electorala. Nu am inteles care ar putea fi acest "candidat surpriza", avand in vedere ca-ti trebuie o structura de partid bine dezvoltata in teritoriu, pentru a candida si a nu te face de rusine. Am considerat, de la inceput, ca sansele cele mai mari le au, tot reprezentantii celor 3 partide : PDL, PSD si PNL.
1 - PDL : in mod normal, candidatul va fi Traian Boc. Am cateva rezerve, privind implicarea in cursa electorala a lui Basescu, in toamna, nefiind exclusa candidatura premierul BOCanila. Ce-ar putea face rocada cu Basescu.
Candidatul PDL, va fi tot Traian Basescu ; interesant va fi pe ce discurs va miza, in campanie. Pentru ca, pana acum, a esuat in tot ce si-a propus : reforma justitiei, stoparea coruptiei, scaparea tarii de "partidul-stat PSD".
In Justitie vedem cu totii cum decurg lucrurile chiar in zilele noastre. S-a implicat prin Macovei si Morar, prin DNA si favorizarea numirii unor apropiati in structurile de conducere a Justitiei.
Stoparea coruptiei n-a realizat-o, acuzand ca exista "moguli, tonomate si baieti destepti", insa nu-i vede si pe cei din ograda proprie din Modrogan. O prima lovitura a avut-o prin esecul catastrofal al lui Blaga (intrat in dizgratia lui Basescu) la Primaria Capitalei, cand Oprescu "a taiat macaroana" grupurilor de interese si de presiune din jurul PDL lovind, prin rediscutarea Contractului Daly si oprirea inlocuirii bordurilor lui Videanu. Firme de constructie ce au luat contracte de la PDminusL, ziaristi platiti sa scrie (comenteze) Pro-Basescu (ex: Traian Radu-Ungureanu si alti deontologi portocalii: PIPIdi, Radu Moraru, Cotidianul, Curentul, Evenimentul Zilei, etc).
Cat despre "partidul-stat PSD", hulit in campania din 2004, Basescu a dorit sa sparga PNL (prin desprinderea unei grupari pro-basesciene si mentinerea discursului public de atragere a electoratului PNL). Dar si PSD-ul (excelent ca structura de mobilizare in campanii) si, sa-si faca, un mega-partid-prezidential. Ceea ce se poate intampla in viitorul apropiat, asa cum bine se arata si AICI.
2 - PSD are o situatie mai simpla : Nastase, plimbat aiurea pe la DNA pentru niste prostii (termopane), "i se mai arata pisica", incat sa se linisteasca si sa renunte la cursa pentru presidentiale. Desi, daca urma sa candideze, avea sa scoata, la toamna, mai multe voturi decat Geoana, care va avea mari surprize (chiar din PSD) incat, foarte probabil, nu va intra in turul 2.
Chiar si cu Cozmin Gusa - consilier personal al lui Mircea Geoana si cu ajutor de peste Ocean (prin contractul incheiat cu consultantii americani), candidatul PSD va avea soarta decisa de baronii locali PSD care, abia asteapta, sa-l devoreze. Mitrea isi va satisface "fantasmele" cu saritul la beregata, Ilici ii va trage o scalftoaca, dupa ce a pierdut influenta in PSD, Nastase va reveni pe cai mari din toamna.
3 - PNL a aratat prin Congresul din 20-21 martie 2009, ca este transparent, nu depinde de un "tatuc" - lider conjunctural (Tariceanu) precum depinde PDL de Basescu si poate atrage la urne (prin candidatura lui Crin Antonescu) un segment de populatie al "nehotaratilor, non-participantilor".
Asta desi, meritele pentru mentinerea PNL la 20% sunt in favoarea lui Tariceanu, de pozitionare clara ca principal adversar politic al lui Basescu, singur partid de dreapta, cat si faramarea visului-prezidential de spargere a PNL.
Crin Antonescu, va beneficia de :
* votul PNL (nucleul-dur al partidului) ;
* votul celor din PDL : saturati de excesele unui presedinte ce se dezice tot mai mult de acest partid, de unii membri vechi ai fostului PD ;
* votul din PSD : Iliescu nu-l inghite pe Geoana si a exprimat, in dese momente, admiratia pentru omul Crin Antonescu. Chiar daca, din partea lui Crin si a oricaruia dintre noi, Ilici e de condamnat pentru lovitura de stat din 1989 ! Insa, e de apreciat astazi, pentru judecati de opinie corecte privitoare la politica romaneasca, in general ;
* voturi de la un segment de electorat ce insumeaza circa 60% (indecisi, nehotarati sau siderati, de actuala clasa politica, in ansamblul ei) ;
* ajutorul media este foarte important - fapt dovedit de sustinerea avuta de Basescu in 2004. Favoare intoarsa, de actualul locatar de la cotroceni, prin apelative la adresa mass-media, precum : tiganca imputita, gaozarilor sau, recentul "caraghiosule" ; * mana intoarsa de Sorin Oprescu, dupa ajutorul dat de Crin Antonescu actualului Primar General al Capitalei. Se stie ca, in campania de la locale, Crin a iesit pe fata, alaturi de Sorin, ajutandu-l. In ciuda unor reprosuri venite chiar din cadrul PNL, cum ca "poate n-ar trebui sa se afiseze", Antonescu si-a asumat sprijinul lui Oprescu, ce se va intoarce acum, in mod firesc, as zice ; * ultimul (poate nu cel mai lipsit de semnificatie) pe care l-am putut sesiza, este dat de viitorii consultanti ai candidatului presidentiabil Crin Antonescu, care l-au consiliat pe actualul Presedinte al SUA - Barack Obama. Este vorba despre Directorul Executiv al Campaniei lui Obama care, recent, a vizitat Romania - Betsy Myers ; * ar mai fi un argument in favoarea lui Crin ANTONESCU. Nu stiu, cum sa-l prezint, intitulez, fiind, cel mai putin vizibil privitorilor, simpatizantilor unor candidati, noua, in general. In nici un caz nu pot spune ca eu am observat acest aspect. Din mai multe surse, cunostinte, canale neoficiale, pot prezenta un aspect de "culise" : si-n 2004, candidatul Basescu a beneficiat de acest "ajutor discret" care, in 2009, il vizeaza pe Antonescu. Este vorba despre cei care vor : sa ofere sfaturi bune gratuit, sa se ofere voluntari in campanie, sa contribuie la raspandirea unor mesaje catre anumite segmente de populatie, etc. Si, nu ma refer, la simplii oameni, ci la unii cu putere de decizie, de influentare, ce pot inclina decisiv balanta.
Deci in Concluzie : am incercat o prezentare a celor 3 forte politice asa cum se situeaza la ora actuala, cu propriile-mi informatii, incercand sa mentin un echilibru desi, nuante de subiectivism, mi se pot reprosa.
Toate acestea, in contextul anuntat la inceputul postarii, de intrare in cursa electorala, a unui candidat "surpriza", posibil a fi "Principele Radu". Asta desi, unii, l-au vazut (pe acest "candidat surpriza") in postura lui Oprescu, altii au tinut cont de caracterizarea facuta de Patriciu (cum prezenta si Lilick) ori, s-au gandit, la un independent sustinut de o larga coalitie. Parerea mea este (daca lucrurile vor decurge "normal") ca, vom avea, o confruntare electorala, intre : Basescu, Antonescu, Geoana.