miercuri, 4 iunie 2008

Ce votam la Alegerile Locale : omul sau partidul ?




Nu am incercat sa ma implic si intr-o campanie pe Blogul personal, deoarece am prevazut ca prezenta tinerilor la vot (ca fenomen de ansamblu, de masa) va fi una redusa. Am intuit corect, prezenta celor trecuti de prima tinerete, la vot, bazandu-ma pe o frecventa, o obisnuinta verificata in timp.
Pentru cei de varsta parintilor sau a bunicilor nostrii, e o datorie si, mai mult decat atat. Un drept ce li s-a interzis acestora, inainte de 1989. Era evident, absentesimul celor mai tineri (votanti preponderent ai lui Alin Trasculescu) si prezenta numeroasa a celor de varsta a2-a si a3-a.
Spun asta, deoarece ma gandeam, ca se va vota mai mult omul-candidatul, nicidecum un anumit partid politic ! Si, din aceste considerente, am dat favoriti pe Postelnicu si Bacinski, avand o notorietate apreciabila, la nivelul populatiei din Focsani, mai ales la cea care urma sa iasa la vot !


PNL a luat la Consiliul Local circa 16% acum, avand o crestere de la 10% inregistrata la Euro-Parlamentarele de la sfarsitul anului 2007. Dar, Romeo Paul Postelnicu - candidatul PNL - nu s-a ridicat peste partid, asa cum banuiam eu. Cert este ca, partidele si-au votat candidatii, asa cum era normal, infirmand principiul conform caruia la Alegerile Locale se voteaza omul si nu partidul !


Scorul lui Alin Trasculescu putea fi unul mai bun, daca ar fi beneficiat de voturile celor identificati cu fostul PLD, desprins din PNL. De altfel, PDL poate fi considerat un perdant, deoarece nu a reusit sa adune procentele PLD dupa fuziunea cu PD.
Altfel spus, PNL si-a recastigat gruparea "plecata" inspre PLD care, intelegand ca a fost doar un gest gandit in "laboratoarele Cotroceniului" de a dezbina PNL, s-au reintors la doctrina liberala traditionala. Alta explicatie nu vad pentru cresterea PNL. In fapt, o revenire la un procent de circa 15-20% avut si in anul 2004 in Focsani !


Sa nu uitam, la Europarlamentare, in Focsani, PD a luat circa 25 %. Adaugate la cele 7% ale PLD, ar fi trebuit, pe valul crescator (sugerat de deontologii lui Vantu de la iRealitatea TV) sa aduca zestrei PDL, la aceste locale, circa 32-35%. Mai ales ca PDL statea binisor in mediul urban. Cat a obtinut PDL la alegerile locale ? Circa 29%...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)