miercuri, 19 martie 2008

Petre TUTEA si Emil CIORAN - puncte de reper !




In momente in care in jurul nostru se intampla tot felul de mizeri iar sperantele scad, avem nevoie de puncte de reper. Unul dintre acestea este dialogul de la distanta dintre Petre Tutea si Emil Cioran : cei 2 mari ganditori romani ai secolului trecut. Il inteleg mai usor si il prefer pe Petre Tutea desi regretul lui Emil Cioran de a fi departe de tara si "cearta" lui cu Divinitatea nu e de neinteles. 


Tutea a suferit 13ani in inchisorile comuniste devenind un martir dupa parerea mea. Anterior, a servit tara sub aspectul functiilor administrative ocupate in Guvern si dupa inestimabila opera lasata in urma sa. Imi amintesc ca cineva l-a numt pe Petre Tutea apostolul lui Hristos, pe buna dreptate. Prezenta elementelor spirituale, il plaseaza langa Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu sau Nicolae Steinhartd. Am aceasta convingere, ca Tutea este unul dintre cei mai mari romani.


Cioran a plecat in anii '40 la Paris devenind cel mai mare filosof nihilist al secolului trecut. Vesnic nemultumit, certat cu toti, traind departe de tara, primind toate distinctiile posibile din partea statului francez, a integrat cultura romanesca in spatiul european mai mult decat au facut-o toate guvernele Romaniei.



Despre asta e vorba, puncte de reper ! Pentru mine conteaza !




Un comentariu:

  1. intr-adevar, sunt probabil cei mai mari romani pe care i-am avut. Tutea si Cioran, desi se raporteaza diferit la Divinitate, graviteaza in jurul acestei discutii filosofale. bun articol, excelente repere, Dan !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)