Exista o controversa inca nelamurita dupa mine, desi e bine precizata de Wikipedia si de catre cel care a fost George Pruteanu. Prin urmare, se cuvine, sa fac pe parcursul acestui articol, o scurta referire la sensul corect al urarii acestor zile !
Cuvantul Paști (acceptat și ca Paște) provine in limba romana din forma bizantino-latina "Pastihae" a cuvantul de origine evreiasca Pesah (trecere), mostenit de evrei de la egipteni. Evreii numeau Paseha (Paști) - sarbatoarea azimilor - in amintirea trecerii prin Marea Rosie si eliberarea lor din robia Egiptului si coincidea cu prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara.
Termenul ebraic de Paștia trecut in vocabularul crestin pentru ca evenimentele istorice care sunt comemorate in sarbatoarea crestina : Patimile, Moartea si Invierea Domnului au coincis cu Paștile evreilor din anul 33.
Cu toate acestea, motivul Paștilor crestine este cu totul altul decat al Paștilor evreilor, intre vechea sarbatoare iudaica si cea crestina nefiind decat o legatura de nume si de coincidenta cronologica.
Cu toate acestea, motivul Paștilor crestine este cu totul altul decat al Paștilor evreilor, intre vechea sarbatoare iudaica si cea crestina nefiind decat o legatura de nume si de coincidenta cronologica.
Craciunul si Paștile - sarbatorile Nasterii si Invierii Domnului - sunt pentru mine, cele 2 momente din an cand ma retrag langa cei dragi si ma invaluie aromele de cozonac, pasca, drob si alte delicatesuri ce-mi amintesc de copilarie. De cativa ani, fara SMS-uri si urari exagerate in retele sociale. Asta nu inseamna, ca nu ma gandesc, la cativa dintre voi cei dragi cu care am interactionat in online :)
Mai sus, aveti felicitarea realizata de colegii mei din Blogosfera Vrancea - pentru profilul nostru al bloggerilor vranceni de pe Facebook facut in aceste zile speciale, cu o incarcatura aparte pentru orice crestin.
Concluzionand, eu am ales sa folosesc Paști. Cu toate acestea, se pare ca putem folosi ambele formulari, asa cum exista o parere dominanta in randul celor care au cercetat amanuntit. De fapt, nici nu prea conteaza daca folosim Paste sau Pasti, atat timp cat urarea vine dintr-o sinceritate si nu dintr-un formalism destul de des intalnit azi atat in online cat si in offline.
Paște Fericit am intalnit in zeci de urari din online si SMS-uri primite pe telefonul mobil. Eu va doresc Paști Linistit iar Invierea Domnului sa va aduca Speranta, Credinta si Iubire in sufletele voastre !
Va intreb acum pe voi : cum spuneti - Paste sau Pasti ?
Nu doar se pare, chiar sunt corecte si acceptate, in limba română, ambele variante.
RăspundețiȘtergeredar nu ti se pare ca suna mai bine varianta propusa de mine ?ute, cum crezi ca ar suna Paste in fraza aceasta : "Din an în Paști" sau "din Paști în Crăciun" ? mie imi pare ca deranjeaza un pic urechea :)pentru mai multe, e interesant de vazut si ce spune DEX :http://dexonline.ro/definitie/Pasti
RăspundețiȘtergere