Acum 15 ani - pe 11 noiembrie 1995 - pleca la cele vesnice, dupa o viata exemplara si-un destin tragic, unul din simbolurile de pret ale romanilor ce au luptat contra comunistilor in diversele forme, timp de 45 ani. Ma rog, ale unora dintre romani, ca sa fiu mai precis... Ecsclud din calcul pulimea si boborul dependent de "tatucul Ilici" aka ion iliescu (sictir!). Un reper pentru unii dintre romani, sau un adversar politico-ideologic pentru altii, figura marelui roman Corneliu COPOSU va ramane in istorie. Ramane de vazut, la ce capitol, pe cati ii mai intereseaza subiectul si sensul luptei sale ! Sper ca istoria (desigur, in functie de cine o va scrie), sa nu intersecteze in nici un capitol, paragraf ori comparatie, figura lui Corneliu Coposu cu a altor asa-zisi "mari romani" ce au mimat lupta contra regimului komunist.
Si, o sa fac o parateza devenind Off-Topic : a se vedea "poetul curtii" W.C. Tudor, - tribunul coleric, dependent de medicament, ori recentul caz supra-mediatizat al lui Adrian Paunescu (pardon de expresie, m-am abtinut sa scriu ceva zilele trecute). Pe care, eu l-am incadrat, prin forma tolerata atunci de regimul komunist al lui Ceausescu la ..."o supapa" pentru potolirea unor spirite ce-ar fi putit deveni rebele !
Ma refer la caracterul "politic" al existentei acelui "Cenaclu Flacara", dincolo de talentul incontestabil al lui Adrian Paunescu si-al celor pe care i-a promovat acolo, in materie de poezie, ori musica... Dovada, pentru cei care au nevoie de lecitina, alaturarea lui Adrian Paunescu lui Ilie Verdet (fostul Premier al lui Ceausescu intre 1979-1982) in Partidul Socialist al Muncii (dupa 1989) apoi PSD. De aceea, istoria l-a mentionat ca fiind "poetul stangii", in unele articole ale vremii.
Pai, cum pot io, sa pun botul la astia 2 de mai sus, care ma consider apropiat fundamental de gandirea si exemplul marelui roman Petre TUTEA - pe care l-as numi "filosoful dreptei" ?! Cel care, cateva clipe inainte de trecerea in eternitate pe patul de spital, vorbea despre "romanul absolut" ca fiind "...un om de dreapta" ?! Nu o sa lungesc aceasta postare, motivul pentru care am apelat la aceste cateva randuri si la urmatorul clip, este de aducere aminte... Altfel, ajungem la vorba aia cu "cei care nu-si cunosc trecutul..." Stiti voi care !
Foarte frumos, PatrickDan. :) Am pus acum si video cu Varujan. http://lilick-auftakt.blogspot.com/2010/11/cateva-imagini-de-la-comemorarea-lui.html
RăspundețiȘtergeresaru'mana, Lilick ! o sa ma uit si eu la secvente, abia spre seara am ajuns acasa si nu am avut cum sa le vizionez azi !
RăspundețiȘtergereCorneliu Coposu chiar a avut un destin tragic si o demnitate mult peste ceea ce are poporul obisnuit, ba chiar si multi din pretinsa elita a tarii asteia!nu intamplator, unul dintre cei care au incercat sa-i darame imaginea, a fost nulitatea de vadim tudor...adevarul este ca noi, ca natie, nu am fost pregatiti sa avem o personalitate de talia lui Corneliu Coposu...ne meritam soarta!
RăspundețiȘtergereim place totusi ca azi, este omagiat si nu este uitat chiar de toata lumea. l-au comemorat nu neaparat fostii membrii sau actuali din PNTcd, el a depasit cumva granitele politicului fiind vazut ca un "simbol national al luptei contra komunismului", zic io !o dovada ca nu e uitat, este si comentariul tau, Cataline, ori al altora care pentru cateva minute si-au adus aminte de personalitatea lui, vazand subiectul discutat in massmedia si blogosfera. si e de datoria noastra, sa il readucem in discutie, eu nu cred ca suntem fundamental pierduti/condamnati sa nu avem un drum frumos, ca NATIE ! sau poate e vorba de optimismul meu uneori cam exagerat, in privinta poporului roman...
RăspundețiȘtergereCa nu am fost pregatiti sa avem o personalitate de talia lui Corneliu Coposu e cred ca mai putin tragic decat faptul ca nici macar dupa moartea lui nu stim sa il rememoram asa cum il fac francezii , si sa nu uitam ca acest om a fost si " coposu care roade osu " , dar si omul care a incercat sa metamorfozeze comunismul. Imi pare foarte rau , dar multi tineri nu stiu cine a fost acest mare OM , si cred ca voi cei din tnl ati putea sa faceti un proiect in care sa promoveze adevaratele personalitatii ale liberalismului , insa in acelasi timp sa puneti in antiteza si evenimentele macabre ale comunismului pentru a nu se mai repeta ce a fost , desi se pare ca hibele societatii in care ratacim ar putea fi corectate acum doar asa , drept urmare ar fi intelept ca sa promovam valori macar pentru tinerii care mai au idealuri in viata , sa nu ii pierdem si pe ei ca si asa sunt putini..
RăspundețiȘtergereNicoleta : Tnl Vrancea a desfasurat un proiect similar, intitulat "Ce insemana comunismul pentru mine", in cadrul unui proiect national in fiecare judet din tara !Am interactionat, alaturi de profesori in istorie, lectori, cercetatorii Marius Oprea si Stejarel Olaru, impreuna cu ultimii supravietuitori ai acelor vremuri dureroase din Vrancea.Un numar nu foarte mare de tineri (circa 20) dar suficient dpdv al calitatii pregatirii lor, au scris lucrari ce au fost premiate de catre Tnl Vrancea, pe tema seminarului ce l-am organizat.Am vorbit, despre temnitele comuniste si membrii PNT ori PNL ce au suferit acolo, avand relatarile celor din Vadu Rosca.cateva linkuri, sa nu para ca vorbesc fara dovezi ale muncii noastre ce a inclus si blogurile ori siteurile : http://www.iiccr.ro/ro/proiecte/programe_educationale/regulament_concurs/http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=11163http://alexromanul.wordpress.com/2007/12/14/eroii-de-la-vadu-rosca-1957-2007/http://www.avionaru.ro/2007/05/11/ce-inseamna-comunismul-pentru-mine/http://www.poezie.ro/index.php/press/1778343/index.htmlMultam fain, Nicoleta, pentru observatiile tale ! te astept, oricand vei dori sa aduci o completare ! acest blog, este deschis celor ca tine, care s-au "nascut si gandesc liber" ;)
RăspundețiȘtergere