sâmbătă, 29 martie 2008

Earth Hour in Romania !

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mxu3MluKl8A&hl=]
Pe 29 martie, la ora 20.00, sa stingem pentru o ora luminile din casa !
Sa citim la lumina luminarii !
Sau sa privim pe geam !

joi, 20 martie 2008

Al PACINO si Robert De NIRO in Righteous Kill !




Pustan fiind, erau la moda "Bruzli si Cichician". Greu vedeai un film cu ei, vreun vecin mai tare ce avea video si-ti potoleai setea de actiune.

In generala ii urmaream pe Arnold si Van Damme. Unul muschiulos : austriacul ramas celebru prin replica "I will be back" ! Altul cerebral - belgianul cunoscut pentru flexibilitatea corpului. Trecuse perioada casetelor video, aparuse cablul tv ..

Prin liceu, imi placeau Pacino si De Niro, magicieni ai scenariilor bine puse in scena de catre regizori nu mai putin celebri cu care acestia au colaborat. Va amintiti, desigur de Pacino in "Avocatul diavolului", in "Parfum de femeie" sau mai vechiul "Scarface". L-ati urmarit pe De Niro in "Taxi Driver", in "Poveste din Bronx" sau "Un socru de cosmar".

Au avut un film in care au jucat amndoi si au dat proba talentului lor incontestabil, unul era politist (Pacino), altul un bandit (De Niro). Acum vor face parte din distributia unui nou film - Righteous Kill - pe care il astept(am). De data aceasta, amandoi sunt de partea legii. Mai multe puteti urmari in "trailer-ul" pe care l-am postat aici pentru voi :

miercuri, 19 martie 2008

Petre TUTEA si Emil CIORAN - puncte de reper !




In momente in care in jurul nostru se intampla tot felul de mizeri iar sperantele scad, avem nevoie de puncte de reper. Unul dintre acestea este dialogul de la distanta dintre Petre Tutea si Emil Cioran : cei 2 mari ganditori romani ai secolului trecut. Il inteleg mai usor si il prefer pe Petre Tutea desi regretul lui Emil Cioran de a fi departe de tara si "cearta" lui cu Divinitatea nu e de neinteles. 


Tutea a suferit 13ani in inchisorile comuniste devenind un martir dupa parerea mea. Anterior, a servit tara sub aspectul functiilor administrative ocupate in Guvern si dupa inestimabila opera lasata in urma sa. Imi amintesc ca cineva l-a numt pe Petre Tutea apostolul lui Hristos, pe buna dreptate. Prezenta elementelor spirituale, il plaseaza langa Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu sau Nicolae Steinhartd. Am aceasta convingere, ca Tutea este unul dintre cei mai mari romani.


Cioran a plecat in anii '40 la Paris devenind cel mai mare filosof nihilist al secolului trecut. Vesnic nemultumit, certat cu toti, traind departe de tara, primind toate distinctiile posibile din partea statului francez, a integrat cultura romanesca in spatiul european mai mult decat au facut-o toate guvernele Romaniei.



Despre asta e vorba, puncte de reper ! Pentru mine conteaza !




luni, 17 martie 2008

Happy St.Patrick's Day and a lot of Guinness !


S-a născut în Britania, în jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de piraţi şi vândut rob în Irlanda, unde a fost trimis să pască oile. Recâştigându-şi libertatea după 6 ani, s-a întors în Britania. A intrat în rândul clericilor, iar în 432 s-a întors în Irlanda, devenind marele apostol al acestei ţări. Sfinţit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu râvnă poporul din acea insulă, i-a convertit pe mulţi la credinţă şi a organizat Biserica locală, în ciuda unor mari dificultăţi. În jurul anului 444 a întemeiat episcopia Armagh, în apropiere de Belfast. A murit lângă oraşul Down în anul 461, în Irlanda de Nord. Este sfântul patron al Irlandei şi Islandei.



Sfântul Patrick, Iluminătorul Irlandei s-a născut în jurul anului 385, fiul lui Calpurnius, un colector de taxe roman. El a trăit în satul Bannavem Taberniae, undeva la gura râului Severn din Wales. Când Patrick avea 16 ani, ţinutul a fost atacat de piraţi şi el a fost unul din captivi. El a fost dus în Irlanda unde a fost vândut ca sclav şi pus să lucreze ca îngrijitor de porci pe un munte, numit Slemish în Antrim County. În perioada cât a fost sclav Patrick a învăţat limba irlandeză care i-a fost de folos mai târziu în misiunea lui viitoare.



El a trăit în rugăciune şi singurătate pe munte timp de 6 ani, avand 2 viziuni : în prima i se arăta că se va întoarce acasă, iar în a doua vedenie i se spunea că vaporul lui este gata. Pornind pe jos, Patrick a parcurs două sute de mile de-a lungul coastei. Acolo a reuşit să se îmbarce pe vapor şi s-a întors în Marea Britanie la părinţii săi.
Patrick a avut un vis în care un înger a venit la el ţinând în mână mai multe scrisori. Alegând una pe care scria Vocea Irlandezilor, i-a auzit pe irlandezi cum îl chemau înapoi la ei. Cartea sa autobiografică "Confesiuni" cuprinde multe din încercările şi dezamăgirile pe care acesta le-a trăit de-a lungul misiunii sale.

Sf. Patrick a înfiinţat multe biserici şi mănăstiri pe teritoriul Irlandei, dar convertirea poporului irlandez nu era o sarcină uşoară. Aceştia erau ostili şi de multe ori îl atacau pe Sf. Patrick, acesta înfruntând pericolul, insultele şi ocările care i se aruncau cu referire la statutul său de străin şi fost sclav. În ciuda tuturor obstacolelor el a rămas fidel chemării sale şi a botezat mulţi oameni întru Hristos. Sf. Patrick este deseori înfăţişat ţinând în mână un trifoi, sau cu şerpi care fug de la el. El a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi. Cele trei frunze care cresc dintr-o tulpină l-a ajutat să explice conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane.



Sf.Patrick s-a stins din viaţă în 17 martie 461 (unii spun că în 492). Sunt mai multe variante despre ultimele sale zile, dar mai mult legende. Sf Columba din Iona (prăznuit în 9 iunie) spune că Duhul Sfânt i-a descoperit că Patrick a fost îngropat la Saul, locul primei sale biserici. O lespede de granit a fost amplasată pe locul tradiţional al mormântului său din Downpatrick în 1899.



Sfantul Patrick, patronul Irlandei, este una din figurile cele mai cunoscute din istoria religioasa crestina. In ciuda acestei popularitati de care se bucura, viata sa ramane un mister invaluit in legende mai mult sau mai putin adevarate. Unele legende afirma ca in adolescenta Patrick se auto-proclama pagan sau ateu. De numele lui e legata aparitia celebrei Cruce Celtice, care a fost mai usor de acceptat de irlandezi, prin suprapunerea unui cerc (simbolul soarelui, puternic simbol irlandez) cu crucea crestina.

Prima parada in cinstea zilei Sfantului Patrick nu a avut loc in Irlanda, ci in SUA, organizata de soldatii irlandezi ce serveau in armata britanica, in 17 martie 1762. In ziua de azi, Sfantul Patrick se sarbatoreste cu parade, petreceri, oameni imbracati in verde ce beau bere, nu doar in Irlanda, ci in peste tot unde exista comunitati de origine Irlandeza (SUA, Canada, Australia, Japonia sau Rusia).



PS : acest sfant popular are o interesanta poveste, semnificatii profunde si se aseamana cu Sfantul Apostol Andrei, cel care a avut misiunea de a crestina Dobrogea si intreg spatiulcarpato-dunareano-pontic. Exista similitudini intre cei 2, la fel intre folclorul si traditiile pastrate cu sintenie de poporul roman si cel irlandez. Tot la fel si dansurile irlandeze atat de indragite, poate singura diferenta este ecsacerbata preferinta a irlandezilor pt berea lor traditionala - GUINNESSS  (ajunsa un simbol national, alaturi de crucea celtica, Sf.Patrick, trifoiul si altele).

vineri, 14 martie 2008

Targ de Facultati pentru liceeni si absolventi !

Sambata, va avea loc, ceva interesant pentru urbea noastra. Este vorba despre un "Targ de Facultati" organizat in spirjinul tinerilor din judetul nostru : liceeni si absolventi ! Prin urmare, incepand cu ora 10,00 pana spre orele 17,00 ale dupa amiezii, sunteti asteptati in holul de la Hotelul Unirea din Focsani !

Organizatorii sunt tinerii din filiala locala a Tineretul National Liberal : TNL Vrancea ! UPDATE : iata un filmulet, de la aceasta intalnire a tinerilor din judetul Vracea, interesati de viitorul lor !



miercuri, 12 martie 2008

Rebranding Focsani !

Municipiul Focsani este frecvent caracterizat drept "un orasel mic, frumos si curat". Asa obisnuim sa spunem cand mergem in afara urbei noastre. 
In facultate, tin minte, nu puteam aduce argumente in fata colegilor constanteni care, desi aveau si ei tot un Primar PSD-ist, au o multime de argumente in favoarea Primarului lor. Aquisez si eu, la ceea ce a reusit sa schimbe Radu Mazare. Mai ales, ca din anul 2000 cand a preluat mandatul, am observat transformarea Constantei intr-un oras superb, pastrandu-i farmecul aparte dat de valoarea istorica a Tomisului, vechea cetate.

Ce a reusit sa aduca Primarul Decebal Bacinski, nu prea stiu, dintr-un singur motiv : pentru ca nu se observa, ceva deosebit. Opriti tinerii din Focsani pe strada si intreabati-i : ce locuri de distractie au ? Unde-si petrec timpului liber ? Intrebati locatarii cartierelor marginase : de ce se efectueaza lucrari de reabilitare a asfaltului numai in perioada campaniilor electorale ?
Opriti pe strada un cetatean din afara orasului si rugati-l sa spuna 3 lucruri despre Focsani ! In afara de celebrele afirmatii cum ca, Focsaniul este printre cele mai "instarite" orase din Moldova, are multi lucuitori plecati la munca in Italia, iar personajul "providential: acest "tatuc al judetului" este Marian Oprisan !
Oare chiar nu putem iesi din aceste clisee paguboase, chiar nu mai avem si oameni normali, care sa preia fraiele Focsaniului si Vrancei, sa renunte la ambitiile personale de parvenire si aruncare cu noroi in adversari incat sa faca ceva care sa ramana in urma ? 

Daca ne-am saturat de actuala situatie, de ce o toleram ? Vreau si eu, ca urmatorul primar ce ii va urma lui Decebal Bacinski sa ne prezinte 3 obiective, simple si realizabile ! Iar, la sfarsit, sa vedem decontul si apoi mai vorbim. Nu vorba multa, doar cateva proiecte care la sfarsitul mandatului, in 2012, sa fie bifate.

Interesant ar fi ca actualul Primar sa fi gestionat Bugetul Municipiului precum Bugetul Personal. Atunci nu am mai fi vazut lopeti cumparate de Primaria Focsani cu 10 milioane bucata, metrul patrat de dale de la 60 ron nu ar mai fi costat 240 ron, 1 calculator nu poate fi achizitionat cu 8000 ron, iar primele salariatilor nu ar mai ajunge la 500 ron/luna pentru imbracaminte. 

PS : actualul primar Decebal Bacinski, mi se pare o persoana OK (pe persoana fizica). Dar, noi vrem un "Primar OK", dpdv al pregatirii sale pe domeniul administratiei publice care, sa fie la dispozitia noastra, a locuitorilor din Focsani. Nu la dispozitia sefului de partid...

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tSM43jtpZU4]
show_0b6076ccf205bc(448, 386);

luni, 10 martie 2008

Cand incepe Postul Pastelui ?

Postul Pastelui continua sa reprezinte si astazi in viata spirituala a satenilor, dar si a multor oraseni, un important prag simbolic care se impune a fi trecut intr-un context ceremonial, structurat in conformitate cu normele impuse de autoritatea traditiei.

Perceptele religiei crestine impun pe tot timpul postului Pastelui interdictii foarte severe de ordin alimentar. Produsele vegetale au mare cautare in aceasta perioada, având in vedere ca la sfârsitul acestei saptamâni, in sâmbata mortilor, se lasa sec de carne si apoi pe data de 9 martie se lasa sec si de brânza. Oferta existenta pe piata le permite românilor sa consume, pe lânga legume sau fructe, pateuri vegetale cu diverse arome, brânza de soia, crenvursti vegetali, crochete vegetale, maioneza de post sau lapte de soia.

In crestinism exista o anumita intelepciune pentru modul de a se combina vremea de hrana obisnuita cu vremea hranei de post. Respectând ideea ca "omul este ceea ce manânca", Biserica Ortodoxa este foarte atenta la cum recomanda oamenilor sa consume alimentele. Mâncarea este doar partea materiala a postului. Schimbând felul de hrana, se produce o purificare a trupului despre care pot vorbi si medicii.



Dar postul nu inseamna numai dieta!

Postul completeste atunci când un crestin il tine nu numai in plan fizic, material, trupesc, ci mai ales spiritual. In post exista totdeauna o dorinta de impacare cu cei cu care ne-am certat, care ne-au gresit sau carora le-am gresit. Experienta arata ca postul aduce mai multa bunatate, pentru ca, asa cum se spune din vechime, cel care posteste are totdeauna o cale catre celalalt. Unele fete bisericesti spun ca postul nu-i doar o simpla terapie psihico-fizica, acest exercitiu fiind profund ancorat in istoria mântuirii neamului omenesc.

Postul vine din grecescul " Ťascezať " si insemna exercitiu. Deci, perioada postului este o perioada in care oamenii trebuie sa faca exercitii pentru a fi mai buni, mai intelepti, mai blanzi, sa priveasca mai mult la ei si mai putin la cei din jur, sa nu fie lacomi la mancare, chiar daca alimentele sunt fara carne sau lactate.



Postul este o practica religioasa foarte veche si intâlnita pretutindeni.

Toate religiile au perioade de post. Ceea ce este specific pentru postul crestin consta tocmai in motivatia si semnificatia acestei perioade. Crestinismul pune accent nu numai pe ce se manânca, ci si pe cum se manânca, astfel incât postul acesta material, de bucate, sa fie o treapta catre postul de pacate, spre purificarea fiintei umane. In cazul celor bolnavi nu este atât de important faptul ca renunta sau nu la alimente, ci mai mult conteaza atitudinea acestora fata de post. Ei pot compensa totul prin rugaciune.



Dupa Lasata secului, orice bun crestin trebuie sa respecte trei principii : nepomenirea raului, postul si milostenia. Dupa lunga perioada dintre Craciun si Paste, numita si Dulcele Craciunului, fara interdictii alimentare si libera pentru orice distractii, omul trebuie acum sa se gândeasca la curatirea trupului, pentru a da aripi sufletului.



Postul Pastelui este cel mai lung post din an (sapte saptamâni) si cel mai restrictiv.

Evident ca in lumea moderna aceste reguli cu greu pot fi respectate, poate doar in manastiri, dar postul alimentar poate fi tinut. Pe piata au aparut multe produse speciale de post, astfel incât nu mai suntem nevoiti sa mâncam doar cartofi si fasole. Sunt preparate din soia care imita foarte bine carnea si sunt foarte gustoase. Plus ca aproape toate fast food-urile si restaurantele ofera in aceasta perioada meniuri de post.

Chiar daca produsele de post sunt in cantitate suficienta in magazine, nu toti crestinii isi permit sa le cumpere. Acest lucru atât pentru ca preturile sunt destul de piperate, cât si datorita obisnuintei de a consuma produse pregatite in casa, in putine cazuri fiind consumate mezeluri din soia sau pateuri de post.



Pentru cei care doresc sa tina un post mai drastic exista cateva reguli.

Zilele randuite pentru ajunare (abtinere totala de la mancare si bautura) sunt luni si marti (in prima saptamana a Postului) si luni, marti, miercuri, vineri si sambata (in ultima saptamana, numita si a Patimilor). In aceste zile, cei care sunt mai neputinciosi pot consuma paine si apa.

In zilele de miercuri din Post se ajuneaza pana seara, cand se consuma paine si legume fierte, fara untdelemn. Prin post ne purificam trupeste dar mai ales sufleteste pregatindu-ne astfel pentru Invierea Domnului Iisus Hristos.

Spre sfarsitul Postului trebuie sa ne spovedim si apoi daca primim dezlegare din partea parintelui duhovnic sa primim Sfanta Impartasanie. Este importanta starea de spirit pe care trebuie s-o avem in aceasta perioada. Gandurile bune trebuie sa predomine si trebuie sa ne abtinem de la violente verbale sau fizice. In Postul Pastelui nu se fac cununii religioase.



Semnificatia Postului Mare.

Postul Mare are propria sa carte liturgica, Triodul. Aceasta contine cintari si slujbe speciale pentru fiecare zi a postului, incepind cu Duminica Vamesului si a Fariseului si sfirsind cu Vecernia din Simbata Mare.

Una dintre rinduielile liturgice apartinind Postului si specifica ortodoxiei este impartasirea cu Sfintele Taine la fiecare sfirsit de saptamina. Fiecare duminica devine, prin importanta care i se acorda astfel, un punct de sprijin si, totodata, ziua bucuriei duhovnicesti.



Postul propriu-zis este comparat cu calatoria de patruzeci de ani a poporului evreu in pustiu.

De-a lungul acestei calatorii, Dumnezeu a savirsit mai multe minuni si, prin analogie, acelasi model de explicatie este data de Sfintii Parinti celor 40 zile de Post. Ultima saptamina a Postului care precede sarbatoarea este Saptamina Mare, care incepe cu Duminica Floriilor si se termina cu Duminica Pascala.

Sarbatoarea Pastelui incepe de fapt cu Duminica Floriilor, cind se sarbatoreste intrarea lui Hristos in Ierusalim. In ziua de joi a Saptaminii Mari, clopotele inceteaza sa mai bata. Vor mai bate doar in Simbata Mare. Aceasta zi este, totodata, si inceputul chinurilor Mintuitorului. Vinerea este ziua rastignirii lui Hristos, cea mai mare zi de post. Ziua de vineri era considerata mereu zi fara noroc. In aceasta zi nu se obisnuiau muncile legate de cultivarea pamintului sau de cresterea animalelor, nu se aprindea foc si nu se cocea paine.

miercuri, 5 martie 2008

Printul Nicolae - Regele Romaniei


Regele Mihai venea in Romania in primavara 1992 a 2-a oara dupa caderea comunismului sa sarbatoreasca Sfintele Pasti. Intr-o imagine devenita istorica, Maiestatea sa iesea in balconul hotelului Continental pentru a-l prezenta oamenilor pe nepotul sau, printul Nicolae, drept mostenitor al tronului. Avea doar 7 ani si a fascinat atunci multimea adunata pe strazile Bucurestiului (tv occidentale anuntau un milion de participanti). Multi il priveau ca pe o speranta a Romaniei. In cei 16 ani care au trecut de atunci, numele printului Nicolae nu a fost pronuntat aproape niciodata in spatiul public romanesc.




Alteta sa este astazi, la 23 de ani, un tinar scolit, foarte british, cu un stil de viata care nu aduce a puls linistit de singe albastru: face sport, iubeste, ii plac masinile si iese cu prietenii la chindie. Aura aparte i-o confera poate doar preocuparea sa majora din ultimii ani: expeditiile in Africa si in alte destinatii exotice. O declara insa franc: e interesat de viitorul Romaniei si, daca romanii il vor vrea ca rege, nu va refuza invitatia. E pregatit pentru asta.



L-am intilnit la Londra, intr-o superba dupa-amiaza de simbata, la eleganta locuinta a avocatului Casei Regale, domnul Andrew Popper. Cel care a si intermediat acest interviu. Primul, de altfel, pe care printul Nicolae il acorda in viata sa.




V-ati descurca singur in gara din Savirsin?
Nu prea cred (zimbeste), dar invat. Momentan inteleg cam jumatate dintr-o conversatie mai simpla, dar nu merge chiar cum mi-as dori. Vreau insa sa invat ca sa ma pot implica in proiecte din Romania, e important pentru mine.



Care sint principalii asi ai carierei dumneavoastra?

Am crescut in Durham, o localitate din nord-estul Regatului Unit, locul in care au locuit anterior parintii mei. In 1999 m-am mutat in Henley, mai la sud, unde locuiesc si acum si unde am fost, pina in 2004, student la Shiplake College.



In aceasta perioada au inceput sa ma preocupe sporturile in aer liber, am fost in citeva expeditii, cea mai interesanta fiind prima, in Africa, in 2003. E momentul in care pot sa spun ca a inceput de fapt cariera mea. De atunci sint tot mai interesat de outdoor, de safari. Am lucrat apoi pentru World Challenge, o companie care ii invata pe copii tot felul de activitati in aer liber, de la caiac, alpinism si rafting la catarare sau cum sa isi faca o tabara la munte.



Dar am avut si alte indeletniciri: chelner, cursant la o scoala de bucatari, figurant la filmari sau angajat al lantului de magazine Tesco. Trebuia sa imi finantez calatoriile in strainatate... Expeditiile ramin insa, pe moment, principala mea preocupare.



Ce veti face in viitorul apropiat? 

Cred ca am sa continui pe aceeasi linie, o sa fac ce fac si acum. Am capatat deja o anumita experienta, pot organiza si coordona astfel de expeditii si ii pot ajuta pe tineri sa isi dezvolte capacitatea de a face fata aventurilor de acest gen. Vreau insa sa ma implic in organizarea de expeditii si de evenimente similare si in Romania, pentru tinerii de acolo. Aceasta ar putea insemna un nou drum in cariera mea.



Ce face un print intr-un weekend in care nu da interviuri?

Diverse. Sau foarte multe. Sint o persoana foarte sociabila si am multi amici, cunoscuti. In weekend ne luam masinile si iesim in oras cu prietenii, la film, in cluburi, ne distram. Duc viata pe care o duc tinerii de azi in general.



Prietena?

Da, Rebecca. E din Henley si am cunoscut-o recent, asa ca nu va pot spune prea multe despre ea acum. Atit poate ca ne-am placut din primul moment...



Faceti sport?

Da: rugby, hochei, fotbal. Imi place foarte mult sa fac sport si am si rezultate (zimbeste).



Ati citit “Print si cersetor”?

Nu, dar am auzit de carte.



Cum vedeti copilaria dumneavoastra, ca pe una normala sau ca pe una speciala, comparind cu ceilalti copii din generatia dumneavoastra? 

Am trait si clipe foarte frumoase, care pentru unii ar putea parea mai pretentioase, dar in ansamblu cred totusi ca am avut o copilarie normala.



V-ati nascut pe 1 aprilie 1985. V-au sicanat colegii pe treaba asta?

O, da! Nu m-au iertat niciodata... De cite ori aflau de ziua mea, incepeau glumele (ride). Dar asa macar am reusit sa scap de farse.



Porecle?

Am avut citeva la scoala: Durham, dupa locul din care veneam, si Rata, despre care chiar nu am idee de unde vine. De altele nu imi aduc aminte.



Cu care dintre parinti simtiti ca semanati mai mult?

N-as putea spune ca sint ca mama sau ca tata. Din contra, cred ca cel mai mult seman cu bunica mea pe linie paterna. In tinerete fusese o persoana foarte dinamica, sportiva si plina de energie. Ii placea foarte mult miscarea. Cred ca seman mai mult cu ea, mai mult chiar decit cu mama.



In ce tari ai calatorit in afara de Romania?

Madagascar, Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Kenya, Thailanda, Statele Unite, Franta, Spania, Cehia, Italia, Danemarca, Ungaria, Elvetia, Germania, Austria... Cam acestea imi vin acum in minte. Si desigur Scotia, Irlanda si Tara Galilor. Le-am vizitat fie in vacanta, fie in expeditii, fie ca sa imi vad rudele.



Ce relatii aveti cu restul familiilor regale din Europa?

Nu prea am relatii cu ei, sint destul de putine. Adica am avut ocazia, onoarea de a intilni personalitati precum printul Charles si regina Marii Britanii, dar nu sint in relatii foarte apropiate cu membrii altor familii regale.



Cum a fost intilnirea cu printul Charles?

A fost acum cinci ani, la o intilnire a bunicului meu, la rezidenta de la tara a printului Charles. E o persoana extrem de joviala, dar, fiind mai mic la vremea aceea, am discutat mai mult despre scoala, despre mine. Pe regina am intilnit-o la castelul Windsor, in aceeasi perioada. Am discutat despre ce fac, despre planurile de viitor, despre cum merge cu scoala, chestiuni de genul acesta. Intilnirea cu regina Elisabeta a ramas insa o amintire deosebita pentru mine.



De cite ori ati fost in Romania?

Nu stiu, de multe ori, de vreo 15 ori, cred. De mai multe ori in Bucuresti. In rest, la Savirsin, Brasov, Arad, Timisoara, Iasi, Neptun. Cel mai mult mi-a placut insa la Sinaia, la Pelisor si Peles, e un loc superb, am calatorit mult prin imprejurimi si imi place foarte mult acolo, totul e atit de linistit, oamenii sint atit de amabili, de primitori...



V-a socat ceva in Romania?

Nu, chiar daca Romania difera destul de mult de ceea ce e in Marea Britanie. In plus, dupa ce vii din Africa, e mai greu sa ai astfel de surprize... In Africa am avut, da, a fost intr-adevar socant.



Cum vi se par romanii, Romania?

O tara absolut frumoasa! Partea interesanta este ca nu prea poti gasi zone in Romania despre care sa poti spune ca merita vizitate numai in anumite perioade din an. Romania e atractiva tot timpul anului, are o natura superba, indiferent in ce anotimp o vizitezi. Iar experienta mea cu romanii a fost una aparte, pozitiva; au fost foarte prietenosi, deschisi de fiecare data cind m-am intilnit cu ei.



Care a fost experienta dumneavoastra cea mai placuta Romania? 

Primavara lui 1992, a fost ceva fantastic! De la politisti la multimea care aclama, toata forfota de pe strada... A fost ceva unic! Tin minte cum stateam impietrit in balconul hotelului (Continental - n.a.), cum fluturau steagurile, sutele de mii de oameni care participau la meeting. Luasem masa si am mers in camera mea. Eram obosit si voiam sa stau in pat, dar le-am spus tuturor ca nu pot dormi din cauza multimii care scanda, ii auzeam, ii vazusem cu citeva minute inainte, din restaurant, printre lalelele din geam, si atunci am mers afara in balcon. A fost ceva extraordinar, o nebunie...



Ati trai acolo?

Da, cu siguranta. Ca sa devii print, conform Constitutiei romane din 1923, trebuie sa ai si acordul regelui.



Cum te intelegi cu bunicul tau, cit de apropiati sinteti?

Amindoi sintem in ultima vreme foarte ocupati, din acest motiv ne vedem mai rar. De-a lungul anilor insa, m-am apropiat tot mai mult de el, relatia mea cu bunicul si bunica mea fiind de la an la an tot mai calda. In trecut ne vedeam mai des, acum sintem insa mai ocupati, eu sint prins aici in Marea Britanie, ei sint in Romania si in Elvetia.



Cum l-ati portretiza pe Maiestatea sa?

Un om cu un caracter extrem de puternic si in acelasi timp foarte prietenos si amabil. Il simti mereu acolo unde ai nevoie de el, e mereu de partea buna a lucrurilor. Am invatat foarte multe de la el. Ma fascineaza si preocuparea sa pentru jeepurile militare, pentru masini si pentru maniera in care cultiva acest hobby. Si eu sint indragostit de masini, de barci, de tot ce tine de motoare, dar nu in “halul” in care este bunicul meu... (ride)



Ce credeti ca ar trebui sa scrie peste ani manualele de istorie despre bunicul dumneavoastra? 

In primul rind ar trebui sa scrie despre rolul regelui Mihai in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, despre cit a facut pentru Romania si, scurtind razboiul, pentru Europa. Cred ca aceasta este perioada cea mai importanta de consemnat, pozitia sa intr-o epoca influentata de oameni precum Hitler si Mussolini.



Va propun un scenariu: daca liderii politici ai Romaniei ar decide revenirea tarii la monarhie si v-ar oferi posibilitatea sa fiti rege, ati accepta?

Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor, as accepta sa vin in Romania. Sint pregatit sa fac acest pas, chiar daca mi-e greu sa va spun care ar fi exact strategia ce ar trebui urmata. M-as implica in reconstructia tarii pentru a face din Romania un stat mai puternic, care sa se bucure de mai multa incredere pe plan international. Sper sa invat cit mai curind romana si sa ma implic mai mult in proiecte in Romania si implicit sa ma aflu mai mult timp acolo.



Ce le transmiteti sustinatorilor monarhiei din Romania?

E destul de greu. Cred ca intrebarea nu e daca vreau sau nu vreau sa servesc tara, o voi servi ori de cite ori mi se va cere, cu toate capacitatile mele; ceea ce mi-ar placea insa sa fac acum pentru Romania este sa particip la proiecte care tin de activitatea mea de acum, proiecte legate de protectia mediului, de expeditii, de ferme organice, de tot ce are legatura cu probleme ecologice. Asta mi-ar placea sa fac acum pentru Romania, sa fac acolo ceea ce fac si aici.

Admir foarte mult ce face printul Charles si cred ca e un model de urmat. Sint foarte multe lucruri de facut in acest sens in Romania. Foarte multe. Sigur, nu e caracteristic familiei regale sa aiba o implicare in viata politica, deci toata aceasta activitate ar fi una lipsita de astfel de conotatii. As dori insa sa actionez ca un simbol al unitatii nationale, pentru a avea pace si unitate sociala. Vreau sa le spun romanilor ca sint un om care are o viata cit se poate de normala, ca am crescut intr-o familie normala.



Cum vedeti viitorul dumneavoastra ca print?

N-am idee, sincer. Nu sint genul de om care e atit de calculat incit stie dinainte ce va face peste ani. Sint o persoana foarte spontana, ma las adeseori purtat de oportunitatile care se ivesc. S-ar putea ca saptamina viitoare sa fiu in Japonia sau in alt loc indepartat. Deci nu stiu cum va arata viitorul meu de print, ce imi rezerva el. Depinde de multe lucruri...



Cele cinci fiice ale regelui.

Regele Mihai si principesa Anne de Bourbon-Parma au 5 fiice. Singura care nu a divortat nu are copii, iar cum regele este stra-stranepotul reginei Victoria a Marii Britanii, printesele fac parte din linia de succesiune la tronul Marii Britanii. Exceptie face mezina familiei, care nu mai este eligibila deoarece in 1995 s-a maritat cu un polonez de religie romano-catolica, Casimir Mystkowski, de care a divortat dupa sapte ani de casnicie.



Fiica cea mare a regelui, printesa Margareta, s-a nascut pe 26 martie 1949, la Lausanne, in Elvetia. A absolvit Universitatea din Edinburgh cu specializari in sociologie medicala si politici publice de sanatate. Pina in 1989 a lucrat in institutii coordonate fie de Organizatia Mondiala a Sanatatii, fie de ONU. Apoi a pus bazele unei fundatii care-i poarta numele si care are ca scop ajutarea copiilor si a batrinilor din Romania, dar si din alte cinci tari in care activeaza. In 1996 s-a maritat cu actorul Radu Duda.



A doua fiica a regelui Mihai este printesa Elena, nascuta in 1950. In 1983, ea s-a maritat cu medicul Leslie Robin Medforth-Mills, cu care a avut doi copii: Nicholas Michael si Elisabeta Karina. Elena a divortat in 1991 si s-a recasatorit, in 1998, cu Alexander Philips Nixon McAteer. In 1953 s-a nascut printesa Irina, a treia fiica a regelui Mihai. Ea s-a casatorit cu John Krueger, de care a divortat. Au doi copii: Mihai Torsten si Angelica Margareta Bianca. La patru ani diferenta de Irina, printesa Sofia s-a nascut in Grecia. Ca si celelalte surori ale ei, este divortata, dar are o fiica: Elisabeta-Maria Bianca Elena. In total, regele Mihai are cinci nepoti. (R.V.)



Printul Nicolae (nascut in 1985), pe numele sau intreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, este fiul printesei Elena (nascuta in 1950) - a doua fiica a regelui Mihai I - si al lui Robin Medforth-Mills (1942-2002), profesor si fost oficial al Natiunilor Unite. Sora mai mica a lui Nicolae, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills, are 19 ani. Anul trecut, pe 30 decembrie, regele Mihai a anuntat ca ii va acorda nepotului sau titlul de principe al Romaniei dupa ce acesta va implini, in 2010, virsta de 25 de ani. In ordinea succesiunii dinastice la tronul Romaniei, printul Nicolae le urmeaza principesei Margareta si principesei Elena, mama sa.



marți, 4 martie 2008

Dezvoltarea rurala in Romania !

S-a dat startul pentru cursa proiectelor de dezvoltare rurală. Suma alocată pentru prima sesiune este de 195 de milioane de euro. Plăţile la hectar se vor acorda la sfârşitul săptămânii viitoare. Proiectele pentru accesarea fondurilor UE de dezvoltare rurală se pot depune din 3 martie la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), a anunţat ieri ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, cu ocazia lansării oficiale a PNDR. „Suntem în măsură să anunţăm că de azise pot depune proiecte pentru trei măsuri, respectiv modernizarea fermelor, creşterea competivităţii şi dezvoltarea satelor“, a declarat Cioloş, citat de NewsIn.



Pentru măsura 1.2.1, „Modernizarea exploataţiilor agricole“, sunt disponibile fonduri de peste 991 de milioane de euro, din care 80% - fonduri europene şi 20%, bani de la bugetul naţional. Potrivit ghidului, plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin această măsură este de 5.000 de euro, suma reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului.



Pentru măsura privind creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere sunt disponibile peste 1,07 miliarde de euro, din care 80% sunt fonduri europene, diferenţa fiind asigurată de la bugetul naţional. Din aceste fonduri, 118.125.000 de euro sunt alocaţi pentru schema de ajutor de stat pentru IMM-uri care procesează produse agricole, iar 100.000.000 de euro, pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microîntreprinderi din domeniul prelucrării primare a produselor forestiere.



Proiectele elaborate pentru măsura de dezvoltare a satelor pot beneficia de o cofinanţare de până la 100%, iar această măsură are o alocare de peste 1,5 miliarde de euro, asigurată din fonduri europene şi de la bugetul naţional. În cadrul măsurii, cofinanţarea publică se poate acorda din totalul cheltuielilor eligibile în proporţie de 100% pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de profit, şi de 70% pentru proiectele generatoare de profit.



103,7 milioane de euro doar pentru dezvoltarea satelor.

Proiectele de dezvoltare rurală care se vor depune în prima sesiune, respectiv în perioada 3-28 martie, vor beneficia de o finanţare de aproape 195 de milioane de euro, a declarat ieri secretarul de stat în cadrul MADR, Cornelia Harabagiu. „În prima sesiune, din cele şapte pe care le vom organiza în acest an, vom primi proiecte pentru cele mai importante trei măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Această primă sesiune se finalizează pe 28 martie“, a spus Cornelia Harabagiu, cu ocazia lansării oficiale a PNDR. „Cea mai mare sumă, respectiv 103,7 milioane de euro, este alocată pentru măsura de dezvoltare a satelor“, a spus Harabagiu.



Cioloş: Plăţile la hectar se vor acorda în 24 de judeţe. 

Plăţile la hectar din fonduri europene se vor acorda de la sfârşitul săptămânii viitoare în 24 de judeţe, unde controlul administrativ şi pe teren a fost finalizat, a declarat ministrul agriculturii, Dacian Cioloş. „În 24 de judeţe, controlul a fost finalizat şi, în această săptămână, va începe etapa de calcul şi autorizare a plăţilor la hectar. Aproximativ 390.000 de fermieri din 24 de judeţe vor primi plata la hectar de la sfârşitul săptămânii viitoare“, a spus Cioloş.



Potrivit acestuia, suprafaţa eligibilă nu este mai mare faţă de cea negociată cu CE, astfel încât plata la hectar va avea valoarea stabilită iniţial, respectiv 50,5 euro la hectar. „De azi se pot depune cereri şi pentru plăţile aferente anului 2008. Agenţia de Plăţi a făcut o planificare pe zile pentru fermieri. Le recomand acestora să respecte planificarea şi să nu amâne depunerea cererilor pentru finalul perioadei“, a menţionat Cioloş.



Pentru plăţi directe la hectar, suma alocată României este de 440 de milioane de euro pentru 2007, respectiv de 527,9 milioane de euro pentru 2008. Tăriceanu şi Cioloş vor discuta cu băncile pe tema investiţiilor în agricultură. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se vor întâlni vineri, 7 martie, cu preşedinţii băncilor interesate de investiţii în agricultură, la discuţie urmând să participe şi premierul Tăriceanu, a mai declarat ieri ministrul agriculturii, Dacian Cioloş.



„Pe 7 martie, ne vom întâlni cu preşedinţii principalelor bănci interesate de investiţii în agricultură. La discuţii va participa, foarte probabil, şi premierul Tăriceanu, pentru a sublinia importanţa pe care o acordăm finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi deschiderii către bănci pentru a găsi instrumente financiare cât mai clare şi mai bune“, a spus Cioloş.



La sfârşitul lunii ianuarie 2007, MADR a început o serie de discuţii cu reprezentanţii băncilor pentru stabilirea unor produse bancare destinate fermierilor care vor derula proiecte de dezvoltare rurală. Una dintre recomandările MADR se referă la acordarea unei perioade de graţie pentru fermierii care apelează la un credit bancar pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare rurală.



MADR va capitaliza cu 100 de milioane de lei FGCR pentru garantarea creditelor. 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va capitaliza cu 100 de milioane de lei Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în 2008, pentru garantarea creditelor contractate pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare rurală, a declarat ieri Veronica Toncea, directoarea Fondului. „Pentru proiectele de dezvoltare rurală este necesară o declaraţie pe propria răspundere a beneficiarului, potrivit căreia acesta dispune de cofinanţarea necesară derulării proiectului. Dacă banca aprobă cererea beneficiarului, acesta poate apela la FGCR pentru a obţine scrisoare de garanţie“, a spus directoarea generală a FGCR, Veronica Toncea. Aceasta a precizat că, în 2008, Ministerul Agriculturii va capitaliza FGCR cu 100 de milioane de lei, iar Fondul va emite scrisori de garanţie în valoare de 500 de milioane de lei, pentru creditele contractate pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare rurală.