Libera circulatie a persoanelor a fost întodeauna unul dintre principalele deziderate ale ţărilor din Europa. În fapt, ea este nu numai o necesitate, ci şi un drept al cetăţenilor. Migraţia forţei de muncă între multe state din UE este liberă în totalitate. Regulile şi cutumele existente în Uniune trebuie să fie valabile în egală măsură pentru toate ţările. Nu există ţări de prim rang şi ţări secundare, ci numai state partenere în comunitatea europeană.
Multe state din Europa încearcă să atragă forţa de muncă calificată şi să ţină afară muncitorii necalificaţi, iar alte ţări încearcă să atragă persoane doar pentru muncă fizică. UE, înainte de aderarea României şi Bulgariei, avea nevoie de 2,1 copii pe familie ca să menţină numărul populaţiei. Însă statisticile arată că numărul real e mult mai mic, UE având media de 1,7 de copii pe familie, codaşul fiind Italia cu 1,2. Statisticile arată că Italia şi Spania până în 2050 vor pierde un sfert din numărul populaţiei.
Populatia UE imbatraneste : dacă în 2004 erau 35 de pensionari la 100 de lucrători, în anul 2050, dacă trendul de îmbătrânire continuă, vor fi 75 de pensionari la 100 de muncitori. Astfel, UE are nevoie de imigranţi ca să păstreze nivelul demografic actual. Mai exact, Europa are nevoie de 1,6 milioane de imigranţi pe an, iar pentru păstrarea dezvoltării actuale de 13,5 milioane de imigranţi pe an.
Problema : În ciuda problemelor prezentate mai sus, multe ţări din UE ezită să-şi deschidă piaţa forţei de muncă spre ţările non-comunitare, dar şi spre statele nou intrate în Uniune.
Proiectul : Este nevoie de un lobby puternic de convingere a factorilor politici, dar şi de unul educare la nivelul UE, pentru deschiderea pieţei muncii. Susţin ideea că toate ţările UE au acelaşi set de reguli pe care trebuie să le respecte. Consider că dacă reuşim să trecem peste interesele pur naţionale, o să realizăm că interesul Europei unite este următorul: concurenţa să fie liberă pe piaţa de muncă şi migraţia oamenilor necondiţionată. Este nevoie de o activitate de convingere mult mai puternică în Parlamentul European pentru convingerea factorilor politici şi sociali în vederea scoaterii tuturor restricţiilor de pe piaţa forţei de muncă din UE.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)