miercuri, 14 noiembrie 2007

Ce este Postul Craciunului ?

Credinciosii crestin ortodocsi incep sa astepte marea sarbatoare a Nasterii Domnului prin post si rugaciune. Timp de 6 saptamani, de pe 14 noiembrie pana pe 24 decembrie inclusiv, nu se mananca „de dulce”, adica se renunta la carne, branza si oua.



Aspectul cel mai important al acestei perioade nu este insa restrictia alimentara, cat incercarea de a fi mai ingaduitori cu ceilalti, de a face fapte bune si de a petrece mai multe clipe de interiorizare si rugaciune, pentru a primi asa cum se cuvine marea bucurie a Nasterii Domnului, spun calugarii de la Manastirea Caldarusani.

Cele mai multe dezlegari din Postul Craciunului sau al Nasterii Domnului simbolizeaza si ajunarea (postirea) de 40 de zile a proorocului Moise, dar si postul patriarhilor din Vechiul Testament, care asteptau venirea Fiului lui Dumnezeu pe Pamant. Si noi, crestinii ortodocsi, asteptam acum acelasi lucru: ca Iisus Hristos sa se nasca. Astfel, in zilele de sambata si duminica, pana pe 20 decembrie exclusiv, se poate servi peste, untdelemn si vin, explica parintele.

ISTORIE.

De ce sarbatorim Craciunul in luna decembrie si cum a fost stabilita perioada pentru a marca Nasterea Domnului? Sarbatoarea Craciunului dateaza din anul 320 e.n. si a fost stabilita de catre Biserica Crestina, pentru a anula sarbatorile pagane din acele timpuri, dedicate Solstitiului de iarna. Pentru pagani, ziua Solstitiului, 22 decembrie, semnifica faptul ca Marea Zeita dadea nastere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor.



Cel care a stabilit ca ziua de 25 decembrie este data oficiala a nasterii lui Iisus Hristos a fost Papa Iulius, in anul 320 e.n. Cinci ani mai tarziu, imparatul roman crestin Constantin cel Mare hotara o sarbatoare cu data fixa ce aminteste de Nasterea Mantuitorului.



Ajunul Craciunului, seara de 24 decembrie, deschidea la vremea aceea sirul Sarbatorilor de Iarna, care tineau 12 zile si se terminau in Ajunul Bobotezei, pe 6 ianuarie. Conform traditiei, ritualurile din acea perioada aveau la baza ideea coborarii lumii in haos si instaurarea unei noi ordini cosmice. Cele 12 zile erau considerate o perioada impura, periculoasa, in care se desfiintau granitele dintre lumea aceasta si cea de „dincolo”. Astfel, se considera ca aceasta perioada era propice magiei si actelor divinatorii destinate cultului stramosilor.



SANATATE.

Detoxifiaza organismul si face bine la silueta.

Chiar daca postul reprezinta o restrictie alimentara, care modifica obiceiurile culinare din timpul anului, medicii il recomanda aproape in aceeasi masura ca si preotii. Pentru ca, spun specialistii, detoxifiaza organismul, hranit in aceasta perioada cu mancaruri usoare, care nu pot sa-i faca decat bine. „Un post este bine-venit, pentru ca produsele animale pe care le consumam antreneaza activitatea organelor interne. Acesti compusi trebuie sa fie detoxifiati de ficat si eliminati de rinichi. In pauza aceasta, ficatul si rinichii se odihnesc, ceea ce e foarte bine”, afirma doctorul Constantin Targoviste, de la Institutul de Diabet „N.C. Paulescu” din Capitala.



Scade riscul de diabet.

Andreea Tocan, medic nutritionist, traduce postul in ceea ce se cheama dieta vegetariana si accentueaza avantajele acesteia pentru sanatate. „Organismul beneficiaza de un aport scazut de grasimi saturate si colesterol, in schimb primeste vitamine, carotenoizi si saruri minerale.

Toate acestea duc la scaderea riscului de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau unele forme de cancer, precum cel de colon”. De asemenea, postul este un bun prilej de a creiona armonios silueta. „Majoritatea persoanelor au un plus ponderal si le face bine scaderea in greutate cu un kilogram, doua”, spune doctorul Constantin Targoviste.



Recomandari: ciuperci, fasole, soia. Specialistii recomanda atentie la produsele vegetale consumate. Pentru a inlocui carnea, avem nevoie de proteine, pe care le gasim in unele legume, mai satioase decat altele. Doctorul recomanda ciupercile, fasolea si mazarea, dar si nucile si alunele. „Sunt adevarate surse de proteine vegetale. La fel, semintele de dovleac si de floarea-soarelui”. Medicul Andreea Tocan indeamna la consumul zilnic al produselor pe baza de soia: „Mancati lapte si iaurt de soia, branza de soia (tofu)”.

Contraindicat copiilor si adolescentilor.

Medicul Targoviste spune ca postul nu este recomandat copiilor si adolescentilor, deoarece „sunt in perioada de crestere”. Avertizare primesc si persoanele care au unele afectiuni. „Cei bolnavi de ulcer in puseu acut, de exemplu, nu ar trebui sa tina post”. Sursa folosita - Evenimentul Zilei - miercuri, 14-11-2007.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)