marți, 1 decembrie 2015

De ce nu meriti : #LaMultiAni, #Romania ?

In perioada generatiei de aur, puteam face statui multor varfuri ale acelei echipei memorabile de fotbal care invingea in 1994 Argentina lui Maradona. Azi, tanjim dupa acele vremuri cand ascultam imnul Romaniei la Olimpiade, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale ori Europene, etc. Dupa Hagi si Gica Popescu, au urmat Mutu si Chivu care nu au reusit sa isi conduca generatia nici macar la turnee finale. Nu mai avem lideri in terenul de fotbal, dar nici la handbal nu stam deloc bine - sport in care am obtinut cateva titluri mondiale, cu generatia lui Birtalan si Gatu. ii mai stie cineva, s-a mai interesat de ei ?


Traim vremuri cand pustanii si fufitele au ca modele personajele mioritice din cancanul mizerabil de la Maruta-Capatos-Ionescu-Gherghe. Sportul e ignorat si motivat cu o scutire in scoala si liceu, ne pierdem mintile sclipitoare si tinerii valorosi care inca mai studiaza, obezitatea ia amploare (si) din pricina "culturii fast-food" iar pensia noastra va trebui platita din contributiile acestor tineri iresponsabili. Cititul la biblioteca si studiul individual, nu mai sunt prioritati pentru elevi. Profesorii, in lipsa unor salarii mai bune, persista in a oferi informatii prea putine la ore conditionand elevii de a veni la pregatire pentru a-si spori veniturile. Promovarea elitelor si recompensarea eforturilor elevilor si dascalilor nu sunt o viziune pe termen lung pentru invatamantul romanesc condus de ministrii cu strategii diferite si falimentare.


Americanii, prin J.F. Kennedy, au o vorba: "Nu intreba ce poate face tara pentru tine, ci intreaba ce poti face tu pentru ea". Cu toate acestea, foarte multi tinerii talentati, frumosi si expresivi, care fac exceptie de la aceasta postare, au incercat sa schimbe Romania. Insa, lovindu-se de bariere, dezinteres si birocratie, sunt nevoiti sa plece afara, unde sunt apreciati. Urmare a lipsei de viziune a statului roman, fata de viitorul acestui popor, pentru urmatorii zeci de ani, #Romania nu merita urarea de #LaMultiAni !


Am putea sa spunem : La Multi Ani, Romania ! Insa, ar insemna sa trecem prea usor peste o imagine de ansamblu - valul de ipocrizie care pluteste la manifestarile publice unde politicienii actuali pozeaza in patrioti cu principii si dragoste de tara. E suficient, sa ne uitam in jurul nostru, la Romania Reala - despre care scriam acum cativa ani.


Articolul nu este adresat tuturor romanilor. Sunt destui romani, in jurul nostru, constienti de rolul si locul lor in societate. Acei romani care au inteles ca propriul exemplu de a deveni activ si atent la nevoile unei comunitati, semnaland derapajele si luand atitudine, te poate face un bun roman. Dincolo, de interesul personal, lasand deoparte "ochelarii de cal". Aceste randuri sunt mai mult o revolta, ca sa dau doar un exemplu recent, la adresa tuturor acelora care au facut poze si au incercat sa profite la modul meschin fata de victimele de la clubul #Colectiv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)