duminică, 31 august 2014

Maraton ciclistic umanitar - MTB Jaristea 2014

'' Echipa Tnl Jariştea impreuna cu Primaria Jaristea, au organizat, Sambata, 30 august 2014, incepand cu ora 11:00, un eveniment caritabil. Aflat la Editia 2, Maratonul Ciclistic Umanitar din 2014 si-a propus sa acorde un sprijin domnului Florin Gheorghita pentru o proteza necesara deplasarii acestuia.


S-au inscris 69 de participanti care au achitat taxa de 20 lei, la care s-au adaugat cateva donatii ale celor prezenti. Suma stransa a fost oferita domnului Florin Gheorghita. Nu au avut loc accidente, pe parcursul celor 30 de km ai traseului.


Participantii au parcurs "Drumul nemtilor" care a fost folosit si construit de catre armata germana in Primul Razboi Mondial. Acesta avea ca scop transportarea trupelor, munitiei si tunurilor pana in Dealul Magurei.


Au raspuns provocarii si s-au numarat intre participanti, domnii : Trofin Tudorel - Viceprimar Municipiul Focsani, Dragos Horhocea - Consilier Local Primaria Focsani, Florin Vetrescu - Viceprimar Orasul Odobesti.


Multumim pentru sprijinul acordat in buna desfasurare a acestei editii cu nr. 2, domnului Catalin Toma - Primarul Comunei Jaristea, organizatorilor, sponsorilor, participantilor si tuturor celor care au promovat acest eveniment ''.


Comunicat primit de la Departamentul de Comunicare : T Comunica Tnl Vrancea

luni, 18 august 2014

Ce trebuie sa faci, ca sa iei BAC-ul ?

Marea greseala este ca examenele de maturitate si bacalaureat suporta modificari aproape anuale, elevii si parintii avand imposibilitatea de predictibilitate a parcursului educational. Astfel, apar aceste situatii confuze, in functie de strategiile falimentare ale politicienilor fata de invatamantul din Romania.


Nu sunt de acord cu camerele de supraveghere in salile de clasa ; generatiile anteriore de absolventi de liceu nu am cunoscut aceasta constrangere printr-o monitorizare excesiva. Pentru ca profesorii isi faceau treaba mai bine ca veghetori fata de corectitudinea probelor iar noi invatam si ne respectam pe noi si dumnealor.


Actualele generatii de elevi, impreuna cu parintii si profesorii lor, au ajuns la a face prea multe compromisuri, intrand intr-un lant al slabiciunilor, la care trebuie sa mentionam si gestionarea ineficienta din partea politicului. Tehnica de fraudare prin metode moderne de copiere a evoluat fenomenal si putem constata, la fiecare ciclu liceal incheiat cu examenele de bacalaureat, faptul ca avem o multitudine de variante de copiere. Din aceasta cauza, trebuie sa acceptam ideea (desi insist pe responsabilizarea supraveghetorilor) ca este nevoie de camere de monitorizare in salile de clasa care gazduiesc examene.


In privinta notelor, cand erai absolvent cu o medie cuprinsa intre notele 8-9, acum aproximativ 10-20 de ani, asta insemna o nota cinstita. In plus, nu existau atat de multe situatii de a copia precum intalnim astazi, pentru ca nu existau prea multe tentatii, majoritatea elevilor dovedeau seriozitate stiind ce nivel de pregatire au si catre ce tind sa ajunga in evolutia lor educational-profesionala.


Astazi se prefera a se enunta cateva subiecte extrem de usoare pentru ca viitorul absolvent de liceu posesor de carnet de somaj sa ia o chinuita medie a notelor de 6, precum gasca prin apa. BAC-ul si Admiterea la facultate, trebuie sa fie probe dure, in care selectia sa fie riguroasa. Altfel, sa nu ne mire, de ce vom continua sa avem enspe mii de absolveti si licentiati care vor ingrosa randurile somerilor. O situatie pe placul facultatilor, care se vor intretine din taxa de scolarizare impusa.


In aceste zile, se afla in desfasurare sesiunea a doua a examenului de BACalaureat. Situatia aceasta nu ar trebui sa existe, in viziunea mea privind examenul maturitatii. O sesiune este suficienta, pentru a nu ajunge sa avem raportari cantitative ale absolventilor. Judec astfel, deoarece am privit mereu viata si etapele ei, intr-o apreciere calitativa in cadrul optiunilor pe care le-am facut.


Vreau sa vad un invatamant romanesc eficient, selectiv, restrictiv, in cadrul caruia sa fie promovati doar cei care dovedesc acest lucru. Trebuie, inca din clasa a 9-a, stabilite ferm numarul de probe si care sa fie acestea, pe fiecare profil in parte. Este vital ca in cei 4 ani atentia dascalilor si a elevilor sa fie concentrata doar (subliniez) pe acele obiecte care sunt esentiale la specializarea aleasa.


Intrebarea din titlu este : '' Ce trebuie sa faci, ca sa iei BAC-ul ? ''. Raspunsul este unul cu subinteles si se afla in randurile acestui articol in care am sintetizat cateva dintre hibele sistemului, culpele subiectilor si solutia pentru eficientizarea invatamantului. Este evident, ca nu putem face performanta, nu putem sa progresam, nu vom reusi sa ne tinem in tara valorile, daca vom continua in acest mod falimentar si lipist de viziune. Nu am pretentia ca am epuizat solutiile, ca am desavarsit un model castigator. Dar, am efectuat, o analiza argumentata, la care astept, in bunele obiceiuri ale acestui blog, completari motivate din partea celor interesati ;)


vineri, 15 august 2014

Sfanta Maria, gratarul romanului si aniversare vs comemorare !

Unii romani, ii sarbatoresc astazi pe cei dragi care poarta numele Sfintei Fecioare Maria. Acestia nu au avut curiozitatea sa dea un search pe Google (daca la Biserica li se pare ca e greu a merge) si sa afle faptul ca Nasterea Sfintei Maria se aniverseaza pe 8 septembrie.


Unii romani, nu pot pierde o zi libera data de Guvern, alegand sa ''manance gratar''. Ne referim la lucruri sanatoase : mici, fleici si cefe, tochituri in multa grasime animala si vegetala asezonate cu lichidele aferente ingurgitate fara masura care necesita stat la coada la farmacii.


Unii romani, pregatesc cu mare devotament, in aceste zile, traditionalul gratar precum un ritual ancestral. Astfel, pentru o edificare exemplara, va redau cateva fraze dintr-un articol executat magistral zilele acestea de catre Ovidiu Eftimie de la care aflam ca :


'' Secretul unui gratar reusit sunt sfaturile. Prin lege, o data cu buletinul, barbatul primeste licenta de facut gratar iar codul genetic, DNA-ul romanesc, contine 50% doar informatii despre cum sa faci gratar. Restul sunt detalii despre cum sa respiri sau sa faci pipi din picioare.


Femeia nu trebuie sa atinga gratarul ca il spurca. Are voie sa se uite, dar sa nu puna mana. Femeia are voie sa cotcodaceasca fericita in preajma gratarului si sa aduca castroanele. Carnea ramasa se pune in castroane de plastic si se depoziteaza in frigider. Se mananca singur, seara, cand partenera de viata doarme deja, sau noaptea, cand porcul ala betiv doarme si tu esti la dieta ''.


Romanii, nu sunt toti, in acest fel prezentat mai sus. De aceea, nici nu am generalizat in cele ce am afirmate anterior. Unii dintre romani, cunosc faptul ca azi ne aducem aminte de cei care au plecat dintre noi, cinstindu-le memoria printr-un gand, rugaciune, lumanare sau floare la locul de odihna.


In aceste zile, observam romani confuzi in imposibilitatea de a face diferenta intre a aniversa si a comemora. Asistam la o graba cu care unii evadeaza din cotidian, gasind ca argument aceasta zi importanta din calendarul crestin ortodox. O denaturare a realitatilor, sensurilor, simbolurilor.

joi, 14 august 2014

Tabara Medievala pentru Copii

In acest articol va voi prezenta un pont despre o tabara faina ce are loc in Romania. Cine crede ca nu mai exista cavaleri si domnite in ziua de astazi ? Din anul 2009, peste 800 de copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 16 ani au trecut pragul Taberei Medievale pentru Copii (link Facebook) si au deprins Codul de Onoare al Cavalerului.


Unde ? Locatia acestei tabere este situata in Tara Barsei (satul Sirnea, comuna Fundata, judetul Brasov). Cand ? Perioada taberei este cuprinsa intre zilele de 10 - 16 august 2014 dar si 31 august – 6 septembrie 2014.


Cum inveti sa fii cavaler sau domnita intr-o saptamana ? Este simplu, daca urmezi urmatoarele sfaturi : ajuta-l pe cel de langa tine, fii demn, sinceritatea si curajul sa fie litera de lege, fii loial prietenilor si celor dragi, respecta omul si natura, realizeaza-ti propriul scut heraldic.


Acestea vor avea loc in cadrul atelierelor de pictura si heraldica medievala, improvizatie si teatru medieval, scrima cu spada medievala, tir cu arcul si alte activitati surpriza. Intra in lumea de poveste a domnitelor si a cavalerilor construita de Tabara Medievala pentru Copii (link site).

vineri, 8 august 2014

Vrancea Maraton "Pe aici nu se trece" : Marasesti-Soveja-Marasti

Maratonul "Pe aici nu se trece" - editia 4, este o competitie ce are loc de cativa ani in judetul nostru, datorita eforturilor dl Ilie Rosu. S-a desfasurat pe data de 6 august 2014 si, desi mediatizat in presa scrisa si promovat bine pe online, doar 31 de concurenti s-au inscris si au alergat in acest an.


Probele maratonului au fost de : 21 km, 42 km, 46 km, 72 km. Acest maraton a avut loc intre localitatile Marasesti-Marasti (46 km), Straoane-Marasti (21 km), Soveja-Marasti (42 km), pe un itinerariu ce include locuri in care ostasii Armatei Romane au purtat cele mai crancene batalii in Primul Razboi Mondial.


Sprijin pentru aceasta editia a venit de la Consiliul Judetean Vrancea si autoritatile locale din localitatile aflate pe traseul maratonului, Asociatia Romana pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii - filiala Focsani, Ro Club Maraton şi Directia pentru Sport si Tineret Vrancea.


''Pe aici nu se trece ! '' este un indemn legendar rostit cu 96 de ani in urma de generalul Eremia Grigorescu catre ostasii sai pentru a apara poarta Moldovei in fata armatei germane. In cinstea victoriei din 6 august 1917 si in memoria ostasilor cazuti la datorie, la Marasesti a fost inaltat un Mausoleu, intre anii 1923 si 1938, care este cel mai impunator din tara si chiar din Europa.