Cel mai potrivit sistem social-politic este liberalismul. Pentru că asigură elita conducătoare, triumful personalităţii, triumful elitei conducătoare şi nu deranjează cu nimic mersul dogmatic al lumii creştine.
În climatul creat de liberali se poate respira spiritual şi se poate progresa material, valorile mişcîndu-se nederanjate de nimeni. Democraţia înseamnă mai puţin decît liberalismul, care are într-un anume fel şi un aspect aristocratic.
Indiferent cine conduce Partidul Liberal astăzi, poporul român nu poate să evite liberalismul, fiindcă îi datorează crearea statului român modern şi a societăţii române moderne.
"Înşirând cuvinte goale. Ce din coadă au să sune"...Doar daca traiesti sub imperiul idealismului coafat axiologic ai fi putut sa ti imaginezi un proiect liberal postdecembrist pentru Romania..Liberalismul traieste pe bloguri si carti iar domnul Tutea devine mai "virtual" decat facebook-ul...Din pacate!
RăspundețiȘtergere@Alex : Intr-adevar, Tutea e (in) mainstream, in timp ce liberalismul se regaseste pe bloguri, carti si avand fundamentele in cativa teoreticieni din trecut, printre care si acest ''roman absolut'' (in conceptia mea) - Petre Tutea. Totusi, esential e sa analizam masurile liberale dupa 1990 si, vom observa, ca au fost doar cateva. E drept, Romania a si fost privata de o guvernare serioasa cu masuri liberale coerente, dure, necesare din care statul sa se retraga din economie, sa lipseasca ajutoarele sociale si sa asistam la eliminarea unor impozite inutile. Marea problema a mediului economic este ca nu este predictibil pentru agentii economici si cei care activeaza in mediul privat. Si, aici, din pacate, a mai venit si acea imbecila decizie a lui Boc de marire a TVA de la 19% pana la 25%. Marile realizari ale guvernarii CP Tariceanu 2005-2007 au fost urmare a cotei unice de impozitare cu 16% (cea mai serioasa masura liberala luata dupa 1990). Aceasta a permis luarea unor masuri sociale (din pacate, cu avantaje electorale pentru PSD, dar utile unor segmente sociale - vezi, uniformizarea pensiilor agricole la 350 lei, preluata si de guvernarile ulterioare ale PDL cu Emil Boc). Liberalismul din Romania poate renaste in masura in care mediul economic se va relansa printr-o politica sanatoasa de sustinere a investitiilor, de incurajare a dezvoltarii agentilor economici si IMM-urilor, ceea ce va duce la consolidarea unei clase de mijloc. Dezavantajele sunt si vor ramane aceleasi : cei din aceasta clasa de mijloc, plus cei dinamici din urban, sunt nonvotanti si, prin urmare, nu vor sustine candidati / partide ale dreptei / liberalismului in procesele electorale locale si nationale.
RăspundețiȘtergere