sâmbătă, 2 noiembrie 2013

El Pibe d'Oro : Diego Armando MARADONA by Kusturica

In pictura, muzica, literatura, "varfurile" au fost, in majoritatea cazurilor, personalitati extrem de talentate ce au avut o problema de natura fiziologica, un viciu incontrolabil ori o orientare sexuala discutabila. Maradona, in fotbal : e unul dintre aceia care se inscrie in tiparul descris de mine mai sus. A avut nebunie, talent si un vis : elemente care l-au motivat sa plece de la periferia orasului Buenos Aires pentru a cuceri lumea.
Maradona vs Pelle o apreciez drept o disputa fara rost : e greu de comparat, Pelle nu a jucat in Europa iar Maradona a avut mult marketing si mediatizare. Altii vorbesc despre Beckenbauer, Cruyff ori Platini, ca fiind cel putin de nivelul celor 2 mentionati anterior. Fiecare are ceva unic in el dar, dintre toti, Diego a reusit sa ne capteze atentia intr-un mod mai mare decat restul. Pentru ca a fost un geniu si, asta se observa indiscutabil, mai mult decat la ceilalti fotbalisti. Este si un mare regret : Maradona nu a reusit sa lase viciile deoparte, pentru a da mai mult fotbalului.


Ultima data, l-am vazut Live la Campionatul Mondial de fotbal din SUA 1994. Din pacate (pentru Argentina), inainte de meciul cu Romania, Maradona a fost suspendat pentru consum de droguri. El a jucat doar in meciurile din grupa : cu Grecia a marcat 1 gol din acel 4-0, restul de 3 goluri marcandu-le Gabriel Batistuta - un atacant genial si varf de careu cum rar a avut fotbalul.


Vom avea, mereu, intr-un loc special, acel meci : de vreme ce Romania a inregistrat o victorie istorica (3-2), la un scor demential, avandu-i in prim plan pe Ilie Dumitrescu si Gheorghe Hagi. A fost un meci considerat cel mai bun/spectaculos de la World Cup 1994 SUA : mult chiar peste finala trista/slaba : Italia vs Brazilia.


PS : articolul l-am scris, urmare a celui de pe blogul lui Bogdan Liviu, unde am vazut mentionat faptul ca, pe 30-10-1960 s-a nascut Diego Armando Maradona, undeva la periferia orasului Buenos Aires. 3 echipe l-au marcat pe Maradona : Boca Juniors (unde a debutat si de la care s-a retras), Barcelona (unde a fost o trambulina) si Napoli (unde a devenit faimos, idolatrizat si, in semn de respect, i s-a retras definitiv tricoul cu nr 10).


Am incercat sa par obiectiv, sper ca mi-a reusit in unele situatii. Insa, e genul de articol unde nu poti sa ramai detasat, incat imi asum si eu simpatia fata de acest genial jucator care a fost Diego Armando Maradona. Mai jos, un film de acum cativa ani facut de alt genial regizor si cantaret - Emir Kusturica, cu subiectul acestui articol. Vizionare placuta :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)