luni, 27 octombrie 2008

Milton FRIEDMAN - "Cum actioneaza Guvernele" !

Am citit de curand cateva randuri care mi-au atras atentia si, iata cat de reale se dovedesc a fii, la mult timp dupa ce au fost enuntate. Se pare ca ele caracterizeaza cam toate Guvernarile post-decembriste.


" Cand un individ isi cheltuie banii proprii sa cumpere ceva pentru sine, este foarte atent la suma pe care o cheltuie si la calitatea bunului pe care il achizitioneaza.
Cand un individ cheltuie banii sai pentru a cumpara ceva pentru altcineva, este inca atent cu privire la suma, dar mai putin la ceea ce cumpara.
Cand un individ cheltuie banii altora pentru a cumpara ceva pentru sine, este foarte atent la ceea ce achizitioneaza, dar nu si la suma pe care o cheltuie.
Iar cand cineva cheltuie banii altora pentru altii nu este interesat nici de suma cheltuita, nici de calitatea achizitiei.
Asa actioneaza Guvernele" .

Autorul acestor randuri, printre cei mai mari economisti ai secolului XX, a decedat in 2006. Nascut in New York, din parinti evrei proveniti din Rutenia (undeva in Ucraina de azi), acesta a obtinut in anul 1976 Premiul Nobel pentru economie, fiind un promotor al non-interventiei statului in economie, un tip apropiat de drepta si de liberalism. A influentat prin gandirea sa politicieni precum Margareth Thatcher ("doamna de fier") in Marea Britanie sau Ronald Reagan si Nixon (in SUA).

Promovand statul minimal, va dati seama ca a intrat in dizgratia oamenilor politici de stanga ai acelor vremuri, cat si in conflicte ideologice cu economistul apropiat de valorile stangii - John Kenneth Galbraith.

Deşi ideile sale au fost promovate de politicienii de dreapta, el nu împărtăşea convingerile lor sociale, fiind de exemplu în favoarea liberalizării drogurilor sau a desfiinţării recrutării obligatorii în armată. Cel mai bun ecsemplu este Olanda zilelor noastre, nu ?

Seria sa televizată din 1980 "Free to Choose", care a stat la bază cărţii cu acelaşi nume, a prezentat în termeni pe înţelesul tuturor avantajele liberalismuliui în economie şi a ajutat la schimbarea drastică până la sfârşitul decadei a opiniei cu privire la implicarea statului în economie.

"Aş vrea ca lumea să îşi amintească de mine ca de un prieten al libertăţii. Dacă analizezi istoria, vezi că, oriunde există creştere economică şi unde capitalimsul înfloreşte, oamenii trăiesc mai mult şi mai bine"
spunea Milton Friedman
Ca si democratia, capitalismul nu o fii al mai bun sistem posibil, insa se dovedeste, la ora asta, incomparabil cu ce-am trait noi, asa ca, celor ce nu le convine, sa emigreze in Coreea de Nord. Bine, azi se vorbeste despre "capitalismul salbatic", deci trebuie sa acceptam si sa luptam, altfel ramanem "de caruta", cum se zice !

Una dintre maximele sale e cu precădere citată: "There is no such thing as a free lunch", adică "Nimeni nu îţi dă de mâncare pe degeaba!". Carevasazica, asta nu-l face un iubitor al asistatilor social din zilele noastre din Romanica, la fel, nici al pomenilor cu iz electoral din pre-campanie sau in timpul ei.

vineri, 24 octombrie 2008

Ce inseamna COCALAR ?!

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Tahoma; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:1627421319 -2147483648 8 0 66047 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;
Pentru ca deja a intrat in vocabularul zilelor nostre acest termen, stau si ma gandesc ce inseamna un cocalar ?
Cine este cocalar si de ce ? 
Ce treaba are cocalarul cu muzica electronica si cu mersul in club ?
Poate fi cocalarul emo, ori poate manelist ?


La toate aceste intrebari nu vi se va raspunde niciodata in mod concret, insa se pot trasa cateva caracteristici aparte. 
Din punct de vedere intelectual, oricine are mai putin de 20 carti citite de-a lungul timpului poate fi considerat cocalar, dupa parerea mea. Si nu vorbim despre manuale de gatit pizza sau paste.
Daca e sa ne luam dupa comentariile de pe site-uri si forumuri de muzica electronica, cocalarul este un nestiutor in materie de muzica electronica, care merge in club doar pentru ca asa se cuvine astazi, acesta e trendul. El trebuie sa fie vazut acolo, eventual, la masa lui gasesti multe sticle de wiskey si cutii cu energizant.   


Sunt cazuri speciale, in care oameni cu imaginatie si mult timp liber isi fac un site doar despre cocalari, precum - cocalari.com !
Definitia cocalarului se poate extinde si ajungi sa tragi concluzii pripite, conform carora un cocalar este un manelist, un tigan, un tip bine facut, gras, cu burta, cu slitul descheiat, ceafa lata, care bea wiskey si energizant in cluburi “de fitze”, are lant la gat si (optional) ochelari de soare.


Cred ca nimeni nu poate da insa o definitie exacta a cocalarului, desi cu totii vorbesc despre el. Sa fie cocalarul un nou prototip social ? Sau este un specimen social mai vechi, intre timp reinventat? Sau poate este o specie sectanta avansata din punct de vedere vestimentar ?
Ca atare, se nasc o multime de intrebari : cum arata, cum se imbraca, cum gandesc, cine e in spatele numelor lor, cat poarta la papuc, asculta trance sau minimal sau manele, ce mananca acasa, cat au supt de la mamele lor, cate pahare de whiskey & redbull pot sa bea intr-o seara, au cruce sau nu, de aur sau de argint…si multe altele.

sâmbătă, 18 octombrie 2008

miercuri, 15 octombrie 2008

Cum este dupa 1 an in Blogosfera ?




Primul meu articol pe blog a fost scris pe 15 octombrie 2007. Unii pot spune ca seamana cu un oracol, asa cum obisnuiam sa tinem in scoala generala, avand insemnari despre noi si colegii nostrii. Sunt unii care "fac bani din blog", avand inserate reclame, banere, etc.

Pentru mine, blogul, s-a dorit o alta modalitate de exprimare, interactiune si impartasire a unor opinii despre ceea ce ne inconjoara. Nu mi-am propus prea multe la inceput nestiind cum se realizeaza (tehnic) un blog. Am invatat cateva lucruri in acest an, in ceea ce priveste gestionarea unui blog.



2008 a fost anul in care am cunoscut primele alegeri euro-parlamentare pentru Romania, cat si referenduum pentru introducerea votului uninominal. Apoi, alegerile locale cu vot uninominal pt Presedintii de CJ-uri (ca noutate). Azi, ne mai despart 2 saptamani pana la inceperea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare pe noul sistem uninominal.
Firesc, vor incepe "Olimpiadele de Promisiuni Electorale", prin vocea catindatilor propusi de catre partide, in cele 6 colegii de pe raza administrativ-teritoriala a judetului Vrancea. Voi sustine, de data aceasta, doar un singur candidat la aceste alegeri. Probabil, voi merge si la vot.

Am mers la 4 concerte, pe parcursul acestui an, la primii 4 DJ din lume, ce au venit si in Romania : TIESTO (decembrie 2007), apoi ARMIN van BUUREN (iunie 2008) urmat de ATB (august 2008) si PAUL van DYK (octombrie 2008). Alaturi de bunii mei prieteni.
As fi vrut foarte mult sa merg si la JEAN MICHEL JARRE, pe 10-11-2008 la Sala Polivalenta. E un vis ce l-am avut de prin liceu, cand ascultam acest gen si un nume de referinta, alaturi de Vangelis, Enigma, Enya, Mike Oldfield etc. 

Statisticile blogului - vizite, comentarii, etc nu sunt spectaculoase. Insa am ajuns la circa 10-20 de vizitatori unici pe zi. Pe care, mi-am propus, sa-i fidelizez cu continut si postari inspirate. Nedorind, deocamdata, un castig material din acest blog (never say never) nu m-a interesat publicitatea pe blog, asa cum procedeaza foarte multi care, ce-i drept, au si vizitatori pe masura.

Cele bune, tuturora ;)

sâmbătă, 4 octombrie 2008

PAUL van DYK in Romania 2008 : Bucharest : Roman Arenas !

The Mission prezinta : VONYC SESSIONS WORLD TOUR 2008
PAUL VAN DYK - Vineri, 10 octombrie, ora 22:00 Arenele Romane [cort]
warm up - incalzirea : DJ Pagal [FWD Agency]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=dSSA_GqmJdo&hl=]

The Mission il readuce in Romania pe unul dintre cei mai iubiti DJ de trance din lume : Paul Van Dyk, aflat in turneul Vonyc Sessions World Tour 2008. De aceasta data, in seara de 10 octombrie, in deschiderea lui Paul van Dyk va mixa DJ-ul roman Pagal.

Cea mai recenta vizita a binecunoscutului artist in Bucuresti a fost anul trecut, pe 22 decembrie, la aniversarea de 7 ani The Mission, la o petrecere parte a turneului In Between. Chiar in acea seara a castigat pentru premii la Trance Awards 2007 - Best DJ, Best Producer, Best Label si Best Album.

Biletele pentru evenimentul care va avea loc in seara de 10 octombrie incepand cu ora 22:00 la Arenele Romane si il are cap de afis pe Paul Van Dyk, sunt disponibile de la finalul lunii august, iar pe site-ul bilete.ro se mai pot face comenzi. 
Pretul unui billet in avans este de 35 ron si il puteti achizitiona online si de la club Studio Martin (incepand cu 20 septembrie), club Chill Out Sibiu si din reteaua magazinelor Diverta din toata tara. La intrare, in seara evenimentului, pretul unui bilet va fi 50 ron.

vineri, 3 octombrie 2008

Cine este Iordache Bostan ?

Pentru ca este un subiect la ordinea zilei, azi ii vine randul "intaiului bostan al judetului", cel care NU e de acord cu marirea salariilor profesorilor cu 50% ! Cum, n-ati auzit de Iordache Bostan ? Ok, n-ati pierdut nimic, va marturisesc ca nici eu nu stiam cine e si ce-i poate "bostanul" ! Zilele astia, to'arsul Inspector General al I.S.J. (auzi la el, ce functie pompoasa are) s-a luat la tranta cu toata lumea si, erijandu-se intr-un analist economic, social si politic, contrazice un amendament, recent aprobat de catre Parlamentul Romaniei.

Sa vedem, ce spune amendamentul in cauza ! Zice ca, la initiativa catorva deputati PDL si PSD, s-ar fi aprobat majorarea lefurilor profesorilor cu 50% incepand din data de 01 Octombrie 2008. Concret, asta ar insemna, pentru profesorii din Vrancea - circa 5000, cat si pt ceilalti din Romania, o motivatie care i-ar putea determina sa ramana in sistem si sa nu plece la cules de capsuni, la zidarit ori vandut ziare in strainatate.

Toate bune si frumoase, pana cand, reprezentantul Ministrului Invatamantului (ministrul cu stelute, il stiti dvs) vine si, cu "bostanul propriu", ne zice ca "datorita inflatiei, in circa jumatate de an, salariile profesorilor, vor fi mai mici" ! Mno, ar fi fost "din cauza inflatiei" dar, n-ai cu cine... As fi curios, sa vad in stare vreun profesor, care sa zica "nu-mi mariti leafa, ca mi-e frica de inflatie" ! Mai abereaza, 'intaiul bostan al judetului" despre "cresterea preturilor si devalorizarea leului", ca ar fi motivatiile ce l-au determinat sa faca aceste declaratii. Daca mai da Iordache Bostan astfel de declaratii, Adrian VASILESCU - consilierul B.N.R. pe comunicare, va ramane fara loc de munca...

Iata de ce, treburile in tara asta nu merg cum ar trebui : pentru ca se gaseste cate un "bostan" in fiecare loc din tara care sa-si dea cu parerea, pricepandu-se la toate, asa cum bine-i sade romanului. In loc sa-si vada de atributiile si sarcinile de serviciu, vine cu asemenea declaratii si-si pune-n cap dascalii. In fapt, aceasta decizie din Camera Deputatilor, este destul de delicata cu bugetul si asa destul de subred, dupa recent luatele masuri vis-a-vis de marirea pensiilor. Este clar ca va fi o masura ce va afecta bugetul pe viitor. Dar aceasta nu este treaba lui Iordache Bostan.

In eventualitatea unei viitoare guvernari care sa ia in calcul si partidul care l-a propus pe Iordache Bostan, speram ca, acest partid - PNL, va nominaliza o alta persoana, mult mai capabila, competenta, care sa nu se joace cu astfel de declaratii. Care apare prea des in mass-media cu declaratii, facand un deserviciu celor ce l-au pus politic acolo. Sa ne aducem aminte, ca Iordache Bostan a venit in locul dl. profesor de la C.N. Unirea - Dan Popoiu, un respectabil om, dascal si manager. Pana la urma, Guvernul Tariceanu - cu bune cu rele, minoritar in ultima parte, a fost cel care, fie de la sine initiativa, fie prin constragerea Parlamentului, a marit considerabil pensiile si, acuma, va aduce salariile dascalilor la conditii cel putin decente.

Intr-o tara civilizata, democrata, responsabila, nu exista astfel de declaratii, fata de profesori, medici, functionari - categorii de bugetari cu o salarizare mult sub limitele bunului simt. Ne dorim servicii la nivel european, pe bani romanesti. Cine se mai incumeta sa vorbeasca atat de iresponsabil, precum Iordache Bostan - Inspectorul General al I.S.J. Vrancea are 2 variante : este demis de catre cei ce l-au pus (politic) pe acel post sau isi da el demisia pe considerentul ca nu e de acord cu forul suprem legislativ al unei tari - Parlamentul.