Romanii sunt printre cei mai optimisti europeni in ceea ce priveste asteptarile pentru anul viitor. Astfel, daca media europeana a indexului de optimism este +17 (i.e. diferenta dintre numarul celor optimisti si al celor pesimisti in ceea ce priveste evolutia vietii lor, in general, in anul viitor), in Romania indexul de optimism este de +28.Suntem a cincia tara din Europa, situandu-ne dupa Suedia (+38), Danemarca (+33), Irlanda si Spania (+29). Cifrele de mai sus au fost publicate saptama trecuta in ultimul ultimul numar din Eurbarometru. Sondajele de opinie au fost realizate in lunile septembrie-noiembrie 2007.
Eurobarometrul arata ca indexul de optimism in Europa se afla intr-un trend descendent: daca in primavara lui 2007 media europeana era de +26, indexul de optimism a scazut la finalul acestui an cu mai mult de 9 puncte, la +17.
Exista doar 3 state europene unde sunt mai multi pesimisti decat optimisti. Acestea sunt statele cu index de optimism negativ: Ungaria (-22), Cehia (-5) si Portugalia (-1). In general, cei mai mult care sunt optimisti sunt tineri : exact jumatate din europenii cu varste intre 15 si 24 de ani cred ca viata lor va fi mai buna anul viitor, in timp ce 66% dintre europenii peste 55 de ani cred ca viata lor nu se va schimba nici in bine nici in rau anul viitor. O comparatie similara se poate face in legatura cu nivelul de educatie : persoanele care au continuat studiile si dupa varsta de 15 ani sunt mai optimiste.
Romanii sunt optimisti si in ceea ce priveste economia nationala. Ei sunt cei mai optimisti dintre europeni. Daca per ansamblu, cetatenii statelor membre UE sunt mai degraba pesimisti in ceea ce priveste evolutia economiilor lor nationale anul viitor, cu un index de -2, in Romania indexul de optimism privind economia este de +18, cel mai mare din Uniune. Noi suntem urmati de Malta cu +15 optimism, Austria si Polonia, ambele cu +14. Totusi, acest optimism in ceea ce priveste economia romaneasca nu este bazat pe perceptia acutala despre starea economica. Doar 26% dintre romani considera ca economia nationala este „intr-o stare buna”. La nivel de Uniune, un procent de 48% din cetateni considera economia nationala intr-o stare buna, iar 49% o considera intr-o stare proasta. Ca perceptie, cei mai multi cetateni care spun ca economia lor nationala merge bine se afla in Danemarca: 97% spun ca este bine, din care 57% spun ca este chiar „foarte bine”. In cazul prezentului sondaj, intrebarea despre starea economiei a avut cinci variante de raspuns: foarte buna, destul de buna, destul de proasta, foarte proasta, nu stiu. Procentajele sunt insumate la „o stare buna” din raspunsurile „foarte buna” si „destul de buna” si la „o stare proasta” din raspunsurile opuse.
Euro-optimism.
Romania se mentine intre statele cele mai euro-optimiste. La noi o majoritate covarsitoare a cetatenilor cred ca statutul de stat membru al Uniunii Europene al Romaniei este un lucru bun. Procentul este de 71%. Ne aflam pe acelasi loc cu Polonia, dupa Luxemburg, 82%, Olanda, 79%, Belgia si Irlanda, 74%. De la eurobarometrul din primavara si pana acum, sustinerea pentru Uniunea Europeana a crescut semnificativ in Franta si Luxemburg, cu 8 puncte procentuale, si in Grecia, cu 7 puncte. Cele mai euro-sceptice sunt traditionalele : Marea Britanie (28% in favoarea UE), Austria (26%) si Finlanda (cu numai 21% dintre cetateni). Una dintre cele mai abrupte scaderi in indicele de sustinere a Uniunii Europene din primavara pana acum se inregistreaza in Marea Britanie, unde numarul cetatenilor in favoarea statutului de membru a scazut cu 5 puncte procentuale, de la 39% la 34%. Surpriza o constituie Slovacia si Estonia, doua dintre noile state membre, unde sustinerea pentru UE a scazut cu 6 puncte in Slovacia, de la 64% la 58%, respectiv 5 procente in Estonia, de la 66% la 61%. Sursa pe care am folosit-o in prezentarea acestui material : Eurobarometer 68, Public Opinion in the European Union.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)