sâmbătă, 31 mai 2014

Multumesc, Crin Antonescu ! Succes, Klaus Johannis !

Crin Antonescu a anuntat ca renunta la candidatura pentru Presedintia Romaniei. Un gest de demnitate rara in politichia mioritica dar care nu este singular. Sa ne reamintim, Antonescu a renuntat acum cateva zile la candidatura pentru presedintia PNL si la functia de Presedinte al Senatului dupa ce PNL a iesit din USL.


Vreau sa vad alte exemple ale politicienilor care ajunsi intr-o functie sau demnitate publica, au procedat asisderea !? Decizia lui Crin arata demnitate, barbatie si forta unui om inca destul de puternic ce are inca sanse reale in confruntarea cu candidatul PSD (posibil Ponta, desi nu cred in desemnarea lui, dupa o multime de gafe politice).


Crin Antonescu e un politician care renunta la interesul personal si al PNL, catre un scop comun al dreptei. In subsidiar, gestul sau clarifica viitorul partidului dreptei ce se va coagula alaturi de PDL. In mod firesc, PDL va accepta pastrarea denumirii PNL si numirea lui Johhanis drept candidat comun al fortelor de dreapta. Aparent, e un pas inapoi, eu cred ca sunt pasi calculati catre inainte care vor cantari mult pentru viitorul Romaniei. Gestul politic al lui Crin, ar putea deschide un capitol nou, cel al elegantei, principiilor, onoarei, in politica romaneasca. Azi, sunt mandru ca sunt liberal. Multumesc, Crin. Succes, Klaus !

vineri, 30 mai 2014

CJE Vrancea organizeaza Conferinta Inter-Regionala a Consiliului Regional al Elevilor Sud Est : ''CNE mai aproape de tine'' !

Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea, organizează Conferința Inter-regională CRE S-E, cu tema "CNE mai aproape de tine'', intre 30 mai - 1 iunie, în Focșani, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea. La conferință vor participa, din fiecare județ al regiunii Sud-Est, 3 reprezentanti, 10 membri reprezentanți ai Biroului Executiv al CNE și 13 membri ai Consiliilor Elevilor din țară, un membru al Biroului de Presă al Consiliului Național al Elevilor și un reprezentant al seniorilor CNE. La întâlnire se vor pune bazele unor module de formare pentru elevii ce vor să se implice în structură și pentru consilierii educativi, coordonatorii Consiliilor Școlare ale Elevilor.



Modulele pentru elevi vor fi de 4 ore – pentru cei care nu au avut nicio tangență cu organizația, 8 ore – pentru cei care au parcurs modulul de 4 ore și 16 ore – pentru cei ce vor să se implice cu adevărat în structură și vor să fie bine informați. De asemenea, cel pentru consilierii educativi va cuprinde tot 16 ore.

Vineri, 30 mai, debuteaza Conferința, după sosirea tuturor participanților și cazarea acestora în internatul Colegiului Național „Valeriu D. Cotea”  cu o sesiune de intercunoaștere. Reuniunea reprezentanților elevilor va continuasâmbătă cu deschiderea oficială ce va avea loc la ora 9:30, în sala mică a Ateneului Popular „Mh. Gh. Pastia” și cu un atelier de lucru structurat în 3 părți, urmând ca duminică, 1 iunie să aibă loc închiderea oficială.


În conferinței se va realiza o bază de date cu proiecte ale Consiliilor Elevilor din țară pentru a putea fi folosite în cursuri ca informații concrete despre activitatea structurii. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea își așteaptă colegii di speră să își atingă toate obiectivele propuse în cadrul Conferinței Inter-regionale a Consiliului Regional al Elevilor Sud-Est. Acest comunicat de presa l-am primit de la Biroul de presă al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Vrancea.

luni, 26 mai 2014

Parlamentul European 2014 : rezultate, analize, predictii !!

Duminica, unii dintre cei atenti la afisarile mele de pe Facebook, ati sesizat cateva ganduri mobilizatoare pe care le-am afisat in ziua votului in care nu am amintit nimic despre vreun partid. Am indemnat lumea in a vota contra fraudelor facute in special in mediul rural de baroni cu masinarii de partid, contra votului multiplu si asistatilor social carati cu masini ori cumparati cu alimente si bani. In randurile urmatoare, incerc o analiza a rezultatelor si cateva predictii, la care astept comentarii constructive si argumente sustenabile din partea celor interesati de Politichia Mioritica - asa cum o numesc de cativa ani :)


 - PSD (37 %) : Victor Ponta ii va cere explicatii serioase lui Liviu Dragnea pentru scaderea scorului PSD de la 44% la 37%, explicatia fiind una destul de simpla : institutele de sondare au premeditat cu acordul PSD si au denaturat la Antena 3 si Romania TV numaratoarea reala data astazi de BEC. Ponta, va avea o serioasa problema, daca va candida la Presedintia Romaniei, uitand ca se afla sub scorul PSD si nu este precum Basescu un ''candidat-locomotiva'' ci un politician sustinut de un ''partid-structura'', bazat exclusiv pe baronii locali ai PSD. Dupa plagiatul din cariera profesionala, Victor Ponta apeleaza la acte si fapte murdare de atragere a unor ''liberali nemultumiti'' (CP Tariceanu, Chitoiu, Radu Stroe, Ovidiu Silaghi), persistand absurd cu minciuna ''USL traieste'' doar pentru ca nu are de unde mai lua voturi la alegerile prezidentiale de la toamna.


- PNL (15%) : Crin Antonescu a supralicitat aidoma unui jucator de poker un procent de 20% la acest scrutin, preferabil era sa taca si sa isi anunte demisia dupa ce afla rezultatele, daca nu erau cele dezirabile. Chiar si asa, Crin e printre putinii care s-a retras de la conducerea Senatului si acum de la conducerea PNL. Ca un liberal ce mi-am exprimat votul pentru putinii candidati care au avut o campanie axata pe Parlamantul European, apreciez, poate cu o usoara subiectivitate, faptul ca procentul dezirabil pentru PNL (mai ales la un vot politic) trebuia sa fie intre 18% - 22% ! Salvarea PNL va veni daca va reusi sa (se) reinventeze prin ''Proiectul Johannis'' si va coagula Dreapta din Romania, alaturi de PDL, PNT si Forta Civica. Nota 10 pentru verticalitatea si comportamentul lui Ludovic ORBAN in ultimii ani fata de PNL. O mare rusine, pentru adevaratii liberali, comportamentul lui Calin Popescu Tariceanu care se comporta aidoma lui Theodor Stolojan cand a facut fractiunea PLD.


- PDL : 12% a transat competitia cu PMP : 6%. ''Zestrea electorala'' a lui Traian Basescu cu care a incercat sa crediteze PMP, transferand voturi de la PDL, e una destul de mica. Foarte probabil, PMP nu se va regasi in viitoarea Alianta a Dreptei ce o va coagula PNL cu PDL, PNT, Forta Civica. PNL a anuntat deja ca parasit ALDE si a acceptat sa treaca la grupul PPE, facand o concesie catre PDL, viitorul sau partener. Viata politica se va polariza si in Romania, asa cum e firesc : in urmatorii ani vom avea cele 2 mari familii europene prin Social Democrati si Popularii Europeni.


- UDMR : 6 % ma asteptam la un 9-10 %, ei reusind sa se mobilizeze exemplar la precedentele alegeri pentru Parlamentul European din 2009. UDMR va avea de dat un examen serios la alegerile prezidentiale, alegand intre a ramane si vota alianta PSD+PC+UNPR, ori a asculta directivele externe date de PPE si a inclina balanta catre Alianta Dreptei (PNL, PDL, FC, PNT) afiliata la aceeasi familie europeana.


- Forta Civica : 2,62% ar putea (fata de PMP) face parte din Alianta Dreptei ce se va structura pe Alianta D.A. (PNL-PD). Inafara de Mihai Razvan Ungureanu, un potential prezidentiabil, Forta Civica nu detine vehicule de imagine si nu are structuri bine inchegate in teritoriu. E greu ca MRU sa devina candidatul dreptei unite (desi are multe atuuri), in conditiile procentului mic obtinut cu care ar veni la negocierile cu PNL si PD.


- ALTII : este categoria celor care nu au reusit pragul minim de 5 % de accedere in Parlamentul European, a caror procente se vor distribui primelor formatiuni politice. In mod firesc, vor disparea partide extremiste precum PPDD : 3,63% si PRM : 2,71% care trec printr-o grava problema de organizare si distribuire a unor mesaje credibile de catre lideri charismatici precum Dan Diaconescu si Vadim Tudor. Rezultate foarte slabe, in contextul in care la aceste alegeri, am observat o crestere a votului extremismului european in Franta si Marea Britanie. De asemenea, Partidul Ecologist Roman : 1%, Alianta Agricultorilor - 1% si PNŢCD - 1%.


- Mircea Diaconu : 7 % ''ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra'' (parafrazand vorba spusa in 1990 de sinistrul actor politic Ion Iliescu). Este cert, preferat de unii dintre votantii liberali si unii nonvotanti, nu e un politician, nu e independent ci doar un bun actor de tragi-comedie cu mare notorietate ce a intrat in mentalul colectiv ca un anti-comunist ce milita la Revolutie pentru Libertate. Desi figura lui ne aminteste de celebrul personaj de comedie Stan Laurel din ''Stan si Bran'', Mircea Diaconu s-a remarcat in 2 filme magistrale dupa Revolutie : consilierul primului ministru din ''Ticalosii'' (in opinia mea, cel mai bun film dupa 1990 facut in Romania) si profesorul inadaptat din ''Filantropica'' de unde s-a inspirat Dan Voiculescu si Antena 3 cand au decis sa il sustina atat de puternic dpdv mediatic. Inevitabil, duminica, in subliminalul unor votanti, a aparut fabuloasa replica a lui Gheorghe Dinica din Filantropica : "mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana''. Prin urmare, Diaconu a intins mana, metaforic vorbind, catre un bazin electoral al fostului USL pentru a scadea deliberat procentele PNL. Ceea ce a convenit de minune si pentru PSD+PC+UNPR in a-si sustine mesajele directionate catre acel 60% care au votat pentru demiterea lui Basescu si, ulterior, pentru USL.


Diaconu a jucat excelent rolul de victima, avand o mimica afisata usor chiar ostentativ in Breaking News-urile Antenei 3 atunci cand isi aduna semnaturile pentru a candida la Parlamentul European. Diaconu a fost, deopotriva, acel candidat anti-sistem, ce a sedus mereu electoratul roman, insa care nu si-a gasit (pana in 2014) un personaj credibil. Sa nu uitam, Diaconu e cel care ne-a fost prezentat nedreptatit de instantele interne aservite puterii basiste care l-au sanctionat pentru angajarea sotiei la Teatrul Nottara pe care acesta il manageria.


Mircea Diaconu, pe de alta parte, sa recunoastem, a fost preferat in special in urban de catre un bazin electoral al votanti liberali dar si de un electorat siderat de partide si actori politici care au dezamagit. O parte dintre votantii lui Diaconu, sunt cetateni posesori de virtuti rare : decenta, principii si onoare. Asa se explica votul urban care a crescut, in timp ce in rural a ramas constant, daca ne raportam la precedentele scrutinuri.


- CONCLUZII : dezirabil este sa avem o viata politica dominata de 2 formatiuni ce ar terebui sa acorde o mai mare importanta doctrinei si principiilor, bazandu-se pe traditiile romanesti si cele europene. Asadar, STANGA reprezentata de PSD mizeaza pe un procent de 40 % iar DREAPTA tot pe 40 % si ar putea fii coagulata de PNL, alaturi de PDL, PNT si Forta Civica. Mai avem un UDMR cantonat la 6% si Mircea Diaconu la 7 % care vor inclina balanta semnificativ in ecuatia alegerilor prezidentiale din toamna. Din totalul celor 32 mandate de euro-parlamentari romani, avem urmatoarea distributie pe care eu o voi afisa pe configuratia din Parlamentul European :


 * STANGA - Social Democratii : 16 mandate prin PSD


 * DREAPTA - Popularii Europeni : 15 mandate prin PNL 6, PDL 5, PMP 2, UDMR 2


 * independent - Mircea Diaconu : 1 mandat


In final, va las linkul catre indemnul meu de Duminica : #HaiLaVot - Alegeri pentru #ParlamentulEuropean 2014 !! Fara a avea pretentia ca am reusit o prezentare completa a acestor rezultate, astept comentari, argumente si completari, Multam fain, celor ce vor redistribui prin LIKE & SHARE aceasta analiza. :)

sâmbătă, 24 mai 2014

#HaiLaVot - Alegeri pentru #ParlamentulEuropean 2014 !!

Ma gandeam, zilele acestea, la un imbold puternic de a vota, unul mai mare decat datoria civica, atat de ridicata in slavi de teoreticieni si dentologii ce apar in massmedia ! Cred ca am ajuns la o limita a suportabilitatii ca sa-mi decida viitorul acei oameni care se vand atat de usor pentru un vot, pentru cateva alimente sau cativa lei, oameni carati cu masinile la vot, amenintati ca nu li se mai dau ajutoare sociale si nu li se vor repara ulitele daca nu voteaza conform indicatiilor date de liderii locali ai partidelor. Acesti oameni, preponderent din rural, plus cei needucati de la orase, slabi de inger si degraba primitori de foloase necuvenite, ne decid viitorul, votand in numele nostru ...


In absenta votului nostru, de ani buni, viitorul ne este decis de cei cu 2  clase, asistati social, needucati si captivi la discursurile demagogice si populiste ale “tatucilor”, ''baronilor'' ori altor “personaje providentiale” ? Vedem, in jurul nostru, pesimism, indoiala, incertitudine, din partea unor semeni blazati, resemnati ori refuzati de societate pe motiv ca nu au stiut sa se integreze ! Frecvent, punem anatema pe intreaga clasa politica, apeland la generalizari - acele clisee paguboase : ''toti fura", ''toti sunt la fel'', etc. Nesustenabile, dpdv personal, ca unul care a incercat sa se implice si sa schimbe ceva, in jurul meu, in spatiul public. Va garantez, sunt o multime de tineri cu viziune, care doar asteapta momentul oportun si legitimitatea voastra prin vot.


Cum vi se pare acest tablou, zugravit de realitatile ultimilor ani din tara noastra ? Sunteti de acord sa mai fim complicii acestor practici sau ne mobilizam si luam atitudine la aceste alegeri pentru Parlamentul European ? Noi, tinerii, trebuie sa infaptuim #RevolutiaResponsabilitatii, atat de necesara clasei politice, prin care sa oprim derapajele unor politicieni. Sper, ca votul meu de astazi l-a anulat pe cel multiplu, conditionat de ajutor social si alte foloase necuvenite al altora. Eu am votat ! Apreciez pe cei care voteaza, indiferent de optiunile politice, dupa cum vedeti, incerc sa am un demers echilibrat, fara a va sugera o anumita formatiune politica.


#MajoritateaTacuta - acel club nedemocratic al celor “saturati de politica” si non-votantilor, sunt cocotati pe un soclu si refuza implicarea civica, sociala, comunitara ! Voi, cei care stati acasa, aveti dreptate cand categorisiti sistemul si actorii politici mioritici existenti, cu toate acele consideratii mai mult sau mai putin argumentate. Totusi, retragerea voastra din societate, e una din cauzele a ce avem astazi in jurul nostru. Prin urmare, avem un rezultat decis de multi votanti care va sunt inferiori (unora dintre voi) din perspectiva unora care se vand usor unor promisiuni, tentatii sau avantaje materiale. Din pacate, girati prin absenta voastra, realitatea dura, desi votul vostru ar putea acoperi orice practica nedemocratica din Romania !


Pentru a nu-si pierde din forta si scopul pozitiv / civic pentru care militez astazi, indemnul meu nu e insotit de vreo sugestionare de a vota un anumit candidat sau partid / alianta ! Dincolo de subiectivismul si preferintele mele asumate, va invit sa facem NOI diferenta la aceste alegeri pentru Parlamentul European ! Mi-as dori, tare mult, ca timpul alocat de mine pentru a scrie aceste randuri, sa constituie o motivatie sincera in a va asigura ca cele 10-15 minute alocate drumului pana la sectia de votare de care apartineti si procedurii votului sunt absolut necesare pentru binele nostru. Daca in 1989 ne-am trezit (dupa somnul ratiunii si-un regim dictatorial), e vremea ca in 2014 sa ne desteptam si sa devenim responsabili : #HaiLaVot ;)