miercuri, 17 septembrie 2014

Locuri de reper in Focsani : unde ne intalnim, cand iesim ?




Pe 15 septembrie 2014, a inceput scoala, intr-o zi de luni, dintr-o minunata toamna cu o vreme superba. Intorcandu-ma in timp, imi amintesc de aceasta zi simbolica pentru orice elev sau licean, fiind vorba de debutul unui nou an scolar. Trecand peste festivitatile de rigoare si emotiile celor mai mici sau mai mari, au urmat, ca de obicei, discursurile penibile ale politicienilor mioritici. Dupa prima zi de scoala in care, haideti sa ne aducem aminte : nu se tin, cine stie ce cursuri, este ceva firesc, sa vii acasa si sa iesi in oras, cu colegii tai. Nu stiu cum isi petrec finalul zilelor de scoala, cei de astazi. Va pot spune, ca eu imi aduc aminte, cu mare drag, de o traditie placuta pentru generatia mea : iesitul cu colegii intr-un loc ce constituia un reper pentru noi acum vreo .. cativa anisori :)

Mi-e dor, de locul din fata bisericii din Piata Unirii din Focsani unde ne intalneam dupa ore cand terminam cursurile in gimnaziu sau liceu. Cu totii, in timpul saptamanii dar si in weekend, ne intalneam, La Pietre, langa Biserica din piata centrala a municipiului resedinta de judet ! Plecam catre acest loc, in cazul meu, de la Scoala nr.9 (in generala) si de la Colegiul Unirea (in liceu), carand un ghiozdan burdusit de caiete, carti si nelipsitele reviste Bravo sau Popcorn. Apoi, ne luam pufuleti, sticksuri sau pufarine pentru a rontai pe drum ! Ce s-a schimbat, in Piata Unirii din Focsani, de atunci, pana astazi, incat acest loc a intrat in anonimat si nu mai e perceput ca loc de intalnire ?



Rockerii se adunau pentru o noapte de pomina in Clambuci. Altii, generatia Roxette - NKOTB (New Kids On The Block) - Dj Bobo, mergeam la Vox sau Sweet Dreams. Va mai aduceti aminte, de ''Merii norocosi'' ? Era situata, vizavi de Electrica in parcare, unde functiona un fel de pub care gazduia printre primele mese de biliard aparute dupa 1990 in Focsani. Toata lumea stia ca cel mai usor era sa te intalnesti in jurul principalelor intersectii din Focsani care erau si inca mai sunt considerate puncte de reper usor de identificat. Lista este lunga, eu voi enumera doar cateva mai importate : Obor, Ceasul Rau, BIG, Comcereal, Stadionul Milcovul, Fabrica de Lapte, Gerald, 2 Stejari, Tribunal, Teatru, Unirea, Cuza, Stadionul 23 August (Tineretului, azi), etc.



Cosmetizarea pietei publice din Focsani din ultimii ani a fost un indelungat proces finalizat (dupa foarte multi ani si bani) cu o forma inestetica, plina de betoane, fiare si placi de ciment de culori diferite si prost asamblate. Locul de intalnire, se stabileste mult mai facil, astazi : majoritatea avem o prezenta zilnica in retele sociale de unde ne luam informatiile : Facebook e cel mai bun exemplu. Altii stabilesc programul prin Messenger sau prin discutii pe telefonul mobil - gratie acelor jdemii de minute in retea. Azi avem mai multe optiuni de intalnire. Sunt curios, care sunt locurile de reper folosite, atunci cand iesiti in oras, in Focsani ?

4 comentarii:

  1. in ziua de astazi, cred ca cele mai cunoscute sunt cele de pe bulevardul principal al orasului : Polivalenta, Big, Morcovul si Ceasul Rau. sunt multe persoane care se intalnesc in weekend in Piata Unirii, pentru ca este totusi centrul orasului nostru. ar fi bun de facut un sondaj in ideea din acest articol al tau sa vedem care sunt cele mai cunoscute :)

    RăspundețiȘtergere
  2. merci frumos pentru comentariu, mi-ai dat o idee interesanta, Ana Maria : o sa reflectez la ea !
    as putea sa o pun in practica, la un moment oportun, pe grupul Focsani.Vrancea de pe Facebook ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca eram prin zona vrancei.. era ok, dar de, viata ne poarta prin lume si stam prea putin pe acasa.

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)