luni, 24 ianuarie 2011

24 ianuarie 1859 : De la scuipatul boierului la flegma politicianului mioritic




Focsani - "Orasul Unirii" se afla intr-un santier etern, o mizerie morala si decalaj mare fata de restul oraselor civilizate, dezvoltate, emancipate! Realitatea anilor Unirii Principatelor difera mult fata de vremurile noastre. Domnul ales in ambele Principate i-a strans atunci pe romani in jurul unui proiect national de amploare care i-a unit dincolo de granitele fizice ale unor provincii dezbinate. A fost prima mentiune oficiala a numelui "Romania" !


Azi, presedintele unora dintre romani, a dezbinat o natie ajunsa a fi interesata doar de satisfacerea propriului interes, deloc preocupata de viata cetatii. Ieri, conducatorii erau Cuza si Kogalniceanu, azi Basescu si Boc. Partidele politice se fundamentau pe doctrine si principii, iar astazi pe interese de grup si contracte pe bani publici.
Singurul element comun, intre 1859 si 2011, este scuipatul boierului catre Mos Ion Roata... Ce a strabatut un arc in timp, fiind un precedent catre flegma actualilor politicieni mioritici, pe celalalt obraz al romanului. Prilej cu care ei continua sa ne desconsidere, in lipsa unei reactii puternice a cetatenilor nemultumiti, a societatii civile, etc...

Odata ce au smuls votul unora pacaliti cu alimente, ajutoare sociale sau promisiuni neonorate, au uitat sa mai dea seama cetatenilor din colegiile electorale, sa respecte programe de guvernare, sa asigure demnitatea si traiul decent al romanilor.
Azi, ii veti vedea, din nou, imbratisandu-se si aruncandu-si bezele pe scenele improvizate in cele 3 orase-simbol : Focsani, Alba-Iulia si Iasi. Orase care isi pun haine de sarbatoare in cinstea unor evenimente si persoane ce-au contribuit la Unirea romanilor din Moldova si Tara Romaneasca in 1859. Nicidecum, pentru slaba gestionare a unor functii sau demnitati publice din partea unor edili, manageri de institutii, presedinti de CJ, consilieri judeteni/locali, parlamentari, ministrii sau sefi de stat din istoria recenta a Romaniei...

Tablou social al acestei zile a Unirii Principatelor, este unul crud, zugravit de o realitate angoasanta care ne macina viata de zi cu zi...
Multi tineri de la liceele din Focsani vor veni doar pentru a scapa de o zi de studiu,  in lungul proces  prin care vor deveni niste "tampiti" ! Functionarii publici si personalul din deconcentrate vor fi, ca de obicei, prezenti la manifestari, cu un "sictir pe buze". Microbuzele vor aduce din rural destui "aplaudaci" ce vor reface itinerariul de la precedentele procese electorale cand luau cu asalt sectiile de votare. Destui "gura-casca" se vor ridica pe varfurile picioarelor sa vada dincolo de epoletii celor din serviciile care asigura paza, ordinea si securitatea manifestarilor.
Unii cetateni nemultumiti si revoltati, chiar au propus un "Concurs de aruncat cu oua" inspre prezidiu, catre presedintii Romaniei si Vrancei...

24 ianuarie 1859 a fost ziua in care "EI cu EI" (moldoveni si munteni) au lasat in urma Romania Moderna : cu Domn drept, Institutii functionale, Constitutie belgiana, Legi moderne. 
24 ianuare 2011 a ajuns astazi ziua dedicata celor care "Reformeaza si Modernizeaza Statul" spre binele nostru al celor pusi "pe primul loc" pentru care se "sacrifica" odata la 4 ani.
Cand mai trebuie sa va votam, publicati-va chipurile pe stalpi, fluturati promisiunile, apelati la doctrine si principii ! Prostii, incultii, asistatii social, etc, se simt importanti odata la 4-5 ani ! Dati-le lor "painea si circul" care-i fac mandrii ca sunt "romani" ! Pe noi, negjlijati-ne, in continuare ! 

Am o intrebare, la final : nu vi se pare, ca sarbatoarea Unirii  Principatelor a ajuns aproape lipsita de continut si e neglijata de noi din cauza unor politicieni care confisca aceste manifestari ?!

7 comentarii:

  1. "Am o intrebare, la final : nu vi se pare, ca sarbatoarea Unirii Principatelor a ajuns aproape lipsita de continut si e neglijata de multi dintre noi, din cauza unor politicieni care confisca aceste manifestari ?! "Eu am altă întrebare: oare e normal ca din cauza unor politicieni săî uităm ce este cu adevărat important şi să nu luăm atitudine?Impresionant articol. Mi-a plăcut foarte mult. Doar că eu conbsider că schimbarea ar trebui să existe şi de jos, de la noi, de la fiecare în parte. Atunci şi doar atunci vom şti ce politicieni să alegem şi cum să-i tratăm.Exemplu: ei ne fac parcuri, noi le umplem de gunoaie. Ei ne umple de gunoaie: noi acceptăm. Înţelegi ce vreau să spun? Nu mai apreciem nimic, ne batem joc de unele lucuri, iar relativitatea e egală cu zero în privinţa noastră.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da,am sintetizat, dar am făcut asta pentru că aş fi fost mult mai acid decât tine şi nu aş vrea să mânjesc cu nimic această sărbătoare naţională.Din păcate am ajuns să regret că Băsescu şi toţi politicienii au fost huiduiţi, ceea ce nu credeam că o să pot vreodată,însă ştiu că acest regret vine din faptul că nu se cuvine să amestecăm borcanele , ci trebuie să ştim mereu însemnătatea fiecărei zile. Mai rămân peste 300 zile de adresat înjurături !

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte bun articolul ... ca sa fac un compliment, desi nu stiu daca e cazul aici, cel mai bun de pana acum! din pacate, as vrea sa adresez o replica lui valy, era una din putinele sanse ca base sa inteleaga ca oamenii au ajuns la limita rabdarii, chiar daca fenomenul este suspectat de implicare politica, prea a beneficiat OMUL de creditul acestui popor. cand nu ai bani suficienti sa platesti datoriile lunare si ce sa le pui copiilor in farfurii sau ghiozdane, crede-ma ca nu te mai intereseaza de sarbatorile nationale. mi-as dori ca aceste sentimente sa se afirme cu precadere in preajma alegerilor si sa nu mai uitam ca suntem urmasii unor oameni adevarati pentru un kilogram de faina si o rochie croita prost.sarbatoarea aceasta se poate celebra in fiecare an, scarba si nevoia oamenilor nu cred ca mai poate rabda un an ... cand oamenii isi satisfac nevoile primare abia atunci se gandesc si la cele secundare, sa fim seriosi, putini sunt romanii de astazi care pot face politica sau sa-si afirme nationalismul cu burta goala, mi-ar placea sa fiu contrazis cu fapte!

    RăspundețiȘtergere
  4. 24 IANUARIE 2011, Focsani "Razboi politic intre PSD si PDL"Aflat printre participantii de astazi la manifestarile prilejuite de Ziua Unirii mici, pe langa cele spuse de Dan in "Tabloul social", mi-a fost dat sa vad un adevarat "razboi" intre autoritatile locale.Pe o parte cei din PDL au scos la inaintare elevii liceelor din Focsani, cu un "ordin" clar... acela de a aplauda si de a scoate in evidenta ca noi, vrancenii, suntem lipsiti de grija zilei de maine... ceea ce e total gresit.Pe partea cealalta "baronul" PSD, Marian Oprişan ajunge cu 3 minute inaintea lui Traian Basescu iar dupa ce saluta in graba cativa elevi se opreste in dreptul elevilor Colegiului Edmond Nicolau unde saluta un grup, numeros, de persoane carora le-a strigat "vreau sa va aud tare...cu voce tare si in cor", cuvinte urmate si de mai multe gesturi vizibile in unele filmari(intamplarea a facut ca eu sa fiu chiar in fata acelui grup, grup alcatuit de numerosi pensionari, persoane venite din mai multe comune ale judetului.. unele in stare de ebrietate).Cel mai URAT lucru a fost acela in care s-a fluerat, s-a huiduit in timpul intonarii imnului national. Mentalitatea unora dintre romani lasa de dorit si aici sunt de acord cu cele zise de Sandrina-Ramona Ilie.Astept parerile voastre, referitor la ceea ce a avut loc in Piaţa Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" din Focsani, AICI : Vrancea Community Page

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim : din pacate, din 2007 nu mai merg la manifestarile legate de 24 ianuarie. ma deranjeaza, ca aud huiduieli, pe fundalul imnului national, intelegand ca trebuie respectat, dincolo de persoana care este seful statului azi.Oricum, merci frumos, domnule/doamna, pentru consideratiile dumneavoastra ! Va mai astept aici, sa schimbam opinii argumentate ! Imi face placere sa am astfel de parteneri de discutie ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. wtf?? intr-o era a culturii consumului...fara stomacel plin si confort acasa, nu exista patriotism! si pana la urma patriotismul e prima indoctrinare care ti se baga in cap. tre sa ti iubesti tara neconditionat!! hai nu ma innebuni! imi iubesc tara atat timp cat si tara imi ofera ceva! si atat timp cat base este reprezentantul statului....eu il huidui oricand si la orice ora!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Adi : ai atins o coarda sensibila, prin comentariul tau. nimeni nu e dispus sa se jertfeasca pe altarul tarii, de dragul ei, atat timp cat stie ca nu primeste ceva la schimb.desi suntem inca tineri, am oferit, cu totii ceva, pana acum tarii noastre si-am primit un pumn dur in fata. unii dintre noi, chiar si din politica...

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)