Romanii, francezii, americanii si britanicii asteapta cu nerabdare ziua de 1 aprilie, pentru a face glume si farse prietenilor lor. Nici alte popoare nu rateaza prilejul de a-i tachina pe cei din jur: in India, sarbatoarea similara, Huli, are loc in ultima zi a lui martie. Luna aprilie, zisa si Prier, incepe cu Ziua Nebunilor sau a Pacalitului, data calendaristica in care romanii cauta, prin cele mai diverse mijloace, sa se pacaleasca reciproc, supararea fiind exclusa. Poate chiar de asta maramuresenii, mai sobri din fire, ii spun Ziua Nebunilor.
In Franta, pe vremuri, de cele mai multe ori se agata un peste de spatele cuiva, de aceea sarbatoarea se si numeste „Poisson d’Avril“ („Pestele de Aprilie“).
In Scotia, gluma se numeste „cuckoo“ sau „gowk“ („cuc de aprilie“), petrecerea dureaza 48 de ore iar cea de-a doua zi se numeste „Taily Day“ si este consacrata posteriorului.
In Ziua Cozii se fac cadouri „posteriorului pentru posteritate“, oamenii poarta pancarte hilare, pe care scrie: „Da-mi un picior in spate!“.
In aceasta zi, cele mai ciudate glume nu sint numai permise, ci si incurajate.
Potrivit traditiei, este neaparata nevoie sa faci o farsa in prima parte a zile, altfel, spre seara, vei fi tu victima unei glume crude.
Americanii, care nu pierd nici un prilej sa se amuze, au denumit prima zi a lui aprilie „April Fools Day“, iar cea mai raspindita gluma este legatul sireturilor sau inlocuirea zaharului cu sare.
Originile acestei sarbatori sint incerte, dar exista un vechi poem englez, din 1760, „Poor Robin’s Almanack“, in care ziua pacalelii este mentionata. Unii cred ca are radacini in Antichitate, in timpul romanilor, cind populatia Romei era formata preponderent din barbati.
Avind nevoie de femei, acestia le-au invitat pe Sabine la jocurile organizate in cinstea lui Neptun. Femeile au fost pacalite, pentru ca au fost de fapt rapite si au devenit sotiile romanilor. Legenda spune ca aceste evenimente s-ar fi petrecut la inceputul lui aprilie si ca romanii au mai aplicat si altadata aceasta tactica, cu valente rituale.
Glume se pot face si la serviciu, dar e bine sa alegem cu grija persoana, pentru ca nu toata lumea are simtul umorului.
Am postat si un clip drag mie, din serialul "BD -Brigada Diverse". Probabil cel mai bun produs de comedie din Romania acelor ani, de dinainte de 1989. Vizionare placuta !